You are here
Ana are doi ani Diverse Sarbatorim impreuna cu copiii Zi de nastere pentru copii 

Ana are 2 ani

Născută în Timișoara la 130 de ani distanță de la momentul istoric al inaugurării primului iluminat stradal electric din Europa, fetița mea a împlinit 2 ani. Și, deși am mai menționat-o în articolele din anul care s-a scurs, circumstanțele au făcut astfel încât să nu reușesc să o fac protagonista vreunuia dintre ele. Cu toate acestea, mezina noastră a avut un an plin, din care voi încerca să îmi amintesc cât mai mult.

Ana are 2 ani - primii pasi
Ana are 2 ani – primii pasi

Primii pași

La fel ca fratele ei  mai mare, Ana a pornit singură si nesilită de nimeni pe picioarele ei în jurul vârstei de 15 luni. La scurt timp după aceea, s-a simțit destul de sigură pe ea încât să aleargă, să sară și să danseze. Din perspectiva mea nu se vedea chiar la fel de clar stabilitatea, dar am lăsat-o să exerseze. Partea cu dansul se pare că îi vine natural, fiindcă se activează de cum aude un pic de muzică. Într-o zi, a auzit-o pe bunica bătând albușele cu telul și a crezut că e ritmul unei melodii și a început să bâțâie.

Ana are 2 ani - vorbareata si nu prea
Ana are 2 ani – vorbareata si nu prea

Vorbăreață și nu prea

Cam în aceeași perioadă a început să își lărgească și vocabularul. Începutul a fost timid, cu greu l-a descoperit pe ”da”, iar ”nu” era folosit cu moderație. Multe cuvinte au fost transformate în silaba accentuată, uneori și aceea stâlcită din cauza limitărilor de pronunție: pantalonii=lonii, gunoi=noi, buzunar=nai, sandale=lale, oul=oiu, scaunul=canu, capac=papa, jos=lo… și lista ar putea continua, dar cred că v-ați făcut deja o impresie. Nu e foarte vorbăreață, dar e expresivă cât un câine și un inginer luați împreună.

Ana are 2 ani - jucausa
Ana are 2 ani – jucausa

Jucăușă

Când vine vorba de joacă, Anei îi plac și păpușile și mașinuțele, e foarte curioasă de mecanisme, componente, asamblaje. E organizată și îi place ca lucrurile să aibă locul lor. Are o înclinație pentru îndeletnicirile migăloase și studiază amănunțit detaliile și utilitatea obiectelor de uz zilnic. În activitățile fizice e mai degrabă precaută, deși entuziastă. Îi place să înoate și să alerge și așteptăm cu nerăbdare să vedem dacă e la fel de interesată și de schiuri.

Ana are doi ani - plimbareata
Ana are doi ani – plimbareata

Plimbăreață

La fel ca nouă, părinții și fratele ei, Anei îi place să se plimbe. Fie că e vorba de o tură rapidă până la magazinul de la capătul străzii sau de două săptămâni la mare, ea e prima care rupe ușa de la ieșire. De aceea, nici nu se pune problema să mergem undeva fără copii. Așa cum ați aflat uneori din articolele mele despre călătoriile noastre, Ana a văzut până la 2 ani o bună parte din România – Banatul de acasă, Ardealul, Moldova, Maramureșul, Transilvania și București, Ungaria, Croația, Italia, Franța și Grecia, dar cel mai important este că e pregătită pentru și mai mult.

Ana are doi ani - Botezul
Ana are doi ani – Botezul

Botezul

Botezul, unul din cele mai importante momente din viața unui creștin, s-a întâmplat pentru Ana la vârsta de 1  an și 7 luni. Mult mai târziu decât se obișnuiește în general la ortodocși, știu, însă pentru noi a fost numai bine. Trecuți fiind prin experiența botezului lui Tudor, e drept că și el botezat mai târziu decât cutumele, la 7 luni, am considerat că este mai avantajos pentru toate părțile implicate să așteptăm puțin mai mult.

Ana are 2 ani - cu familia si prietenii
Ana are 2 ani – cu familia si prietenii

Evenimentul s-a întins pe toată perioada weekendului prelungit de Rusalii, așa că ne-am poftit rudele și prietenii la un complex turistic din județul Timiș, unde am fost cazați cu toții 2 nopți. Slujba de botez a avut loc la biserica din sat, iar petrecerea la restaurantul complexului. Fiind deja destul de mare, nașii nu au obosit cu ea în brațe, a stat pe picioarele ei aproape tot timpul. Nu a fost botez cu scufundare, ci doar i-a turnat părintele apă în cap. A plâns puțin chiar și așa, dar i-a trecut repede. Petrecerea a fost pe gustul ei, a dansat și s-a jucat cu ceilalți copii până la sfârșit, cu o mică pauză de somn.

Ana are 2 ani - dansatoarea
Ana are 2 ani – dansatoarea

Dansatoarea

De fapt toate petrecerile sunt pe gustul ei, fiindcă îi place să danseze și e sociabilă, fără să își dorească însă să fie centrul atenției. Despre Ana, cei care o cunosc spun că este gingașă, grațioasă, cuminte, cooperantă, feminină, veselă, hotărâtă și perseverentă. Fizic, majoritatea spune că ea și Tudor seamănă ca două picături de apă. Bineînțeles, picătura mai mică are părul lung și mă lasă să i-l aranjez cu agrafe și elastice. Eu aș mai adăuga că e darnică și se gândește la binele celorlalți, în special al fratelui ei, pe care nu îl uită niciodată, nici când are ceva bun de mâncat, nici când trebuie să aleagă o jucărie de pe raft.

Ana are 2 ani - cu fratele ei
Ana are 2 ani – cu fratele ei

Primii doi ani ai Anei au trecut mai repede decât aș fi crezut, cu bune și cu rele.  Majoritatea bune,  iar din cele rele am tras concluziile necesare și am mers mai departe. Așteptăm cu nerăbdare anii următori.

Ana are 2 ani
Ana are 2 ani. La multi ani fericiti!

 

Ti-a placut acest articol? Lasa un mesaj!

Related posts

Leave a Comment