You are here

Concediu City-Break: Stuttgart

Cunoscuta mai degraba ca important centru al industriei producatoare de autoturisme, capitala svabilor, Stuttgart, isi doreste sa atraga si turistii de partea sa. Sloganul sau turistic este „Stuttgart ofera mai mult”. Cum ar fi: centrul orasului cu arhitectura sa (palate, biserici, cladiri administrative etc.), parcuri, lacuri, teatre, muzee si altele. Stiindu-ne insa limitati  in primul rand de distanta pana acolo (cu toate ca am zis ca tot romanul „este autostrada, imediat ajungem” si ne-am trezit intr-un stau de toata frumusetea), dar si de toanele schimbatoare si fara respect pentru obiective cultural-turistice ale lui Tudor, ne-am ales un singur obiectiv

mare si lat pentru vizita noastra in patria Mercedesurilor. Si anume, Wilhelma, singura gradina zoologica si botanica din Germania si cea mai mare din Europa, cu peste 8000 de animale si peste 5000 de specii de plante.

Complexul se intinde pe 30 de hectare si era initial (pe la mijlocul secolului al XIX-lea) o resedinta regala de vara, pentru ca mai apoi sa fie deschisa pentru public ca gradina botanica (in 1919) si ca zoo (in 1951). In zilele noastre este vizitata de peste 2 milioane de oameni anual.

Trei dintre care am fost si noi intr-o zi de luni inainte de 1 Mai, cand elevii din Baden-Württemberg erau liberi de la scoala, iar Wilhelma era plina de vizitatori. Desi am observat in general in Germania o atentie sporita pentru micii cetateni in carucioare si purtatorii lor, fiind vorba de un spatiu conceput acum peste 150 de ani, trebuie sa recunosc ca le-au cam scapat un detaliu sau doua, mai ales in interiorul serelor cu plante exotice, unde aveai toate sansele sa ramai blocat cu tot cu carucior daca nu ar mai fi fost si alti vizitatori saritori. Si daca e sa fiu si mai carcotasa (dar promit sa fie ultima data in articolul asta), spatiile deschise erau pline de fantani arteziene, dar fara vreo tasnitoare de la care sa poti bea apa. Cateva chioscuri bine rasfirate prin parc iti vindeau o sticla de apa la 0.75l cu 3.60 euro.

La fel ca la gradina zoologica din Timisoara, pe Tudor l-au interesat mai mult pasarile, ceea ce era bine pentru ca, un spatiu destul de mare era dedicat lor, zburatoarele fiind lasate aproape libere in interiorul sau, iar oamenilor fiindu-le permisa o apropiere mai rar intalnita in alte parti. Dupa o vreme, copilul a devenit nemultumit de carucior si s-a cerut dat jos. De atunci deplasarea a devenit mai problematica, el neintelegand de ce ar fi lucruri mai interesante decat sa te joci cu un bat in pamant sau sa te invarti in jurul caruciorului. Astfel ca am ratat animalele mari de genul girafelor, elefantilor, hipopotamilor, maimutelor, leilor si tigrilor. Desi programul intregului complex era pana la 20:30, unele zone se inchideau mai devreme, la 18:15. Si cand spun „unele zone”, as vrea sa cititi „cele mai interesante”.

Am vazut in schimb o scena dintre doua maimute, care bate orice coperta de la Time Magazine si pe care am surprins-o intr-o fotografie (cea de la inceputul articolului). Maimuta-mama si-a alintat o vreme indelungata puiul tolanit in soarele amiezii in poala ei, purecandu-l cu constiinciozitate, apoi maimuta-pui, la o varsta destul de apropiata de cea adulta, deoarece in dimensiuni era cam egal cu mama, s-a ridicat si a cerut sa fie alaptat, imbratisandu-si mama cu tandrete in timpul asta. Daca era nevoie de inca o declaratie despre ce e natural si sanatos pentru puii nostri, ai mamiferelor de toate speciile, atunci scena de mai sus este una cu adevarat elocventa.

O zi mai tarziu, de 1 mai, am revenit in Stuttgart doar pentru cateva ore de seara, timp in care am vizitat traditionalul Festival al Primaverii (Stuttgarter Frühlingsfest), fiindca renumele de „cel mai mare festival de primavara din Europa” ni s-a parut demn de luat in seama.

In realitate, ceea ce am gasit acolo au fost: multi oameni care misunau peste tot, o parte din ei (mai ales tineri) imbracati in costume traditionale, multe instalatii in genul parcurilor de distractii (masinute, trenulete, casa groazei, roller-coaster-uri si alte masinarii de varsat matele pe afara), tarabe cu diverse premii in schimbul unei maini sigure la tir cu pusca, cu arcul, aruncatul cu mingea, pescuitul sau alte activitati care necesita mare concentrare si dibacie. Daca te uitai atent la valoarea premiilor si la pretul biletelor, iti dadeai seama ca, si daca fiecare concurent ar fi fost castigator, proprietarul tarabei tot iesea pe plus. In plus, ca peste tot, plin de tarabe cu mancare, de la diversi carnati prajiti, covrigi cu sare, porumb fiert si pana la fructe trase in ciocolata, clatite sau inghetata. Desi zgomotul era infernal, muzica din toate partile se intrepatrundea cu diversi announceri de tombole si cu sirenele de ambulanta, Tudor a dormit pe toata perioada vizitei, probabil obosit de la prima parte a zilei.

Concediu City-Break: Ulm

Concediu City-Break: Prima comuniune

Impachetari si pregatiri de drum

Ramas bun, Mama Bia!

 Despre haine

Despre primele aniversari

L-am facut stangaci?

Despre vanzatori

Continuarea de Paste

Paste fericit!

Ti-a placut acest articol? Lasa un mesaj!

Related posts

6 thoughts on “Concediu City-Break: Stuttgart

  1. […] Concediu City-Break: Stuttgart […]

  2. […] Concediu City-Break: Stuttgart […]

  3. […] Concediu City-Break: Stuttgart […]

Leave a Comment