You are here
Excursie cu copiii la Oroshaza - strand pana la miezul noptii Excursie cu copiii Excursie in Ungaria 

Cu copiii la strandul din Oroshaza

Excursie cu copiii la Oroshaza

În una din sâmbetele verii acesteia ne-am hotărât să mergem cu copiii la unul din ștrandurile ungurești de la graniță. Ne doream să fie un loc nou, unde nu mai fusesem în excursie cu copiii. Aveam mai multe variante dintre care să alegem. Însă ceea ce a înclinat definitiv balanța spre ștrandul din Oroshaza a fost orarul de funcționare prelungit. Vineri și sâmbăta este deschis de la 10 la 24, iar în restul zilelor săptămânii până la 20.

Excursie cu copiii la Oroshaza - orarul de functionare al strandului prelungit
Excursie cu copiii la Oroshaza – orarul de functionare al strandului prelungit

Mai fusesem acum câțiva ani în excursie in Ungaria la Oroshaza, dar fără copii, fiindcă nu existau pe atunci. Tot ce îmi amintesc din acea experiență este că, la întoarcere, ne lăsase baltă bateria telefonului și nu îl mai puteam folosi pe post de GPS. Rămăsesem dezorientați prin satele din câmpia maghiară, în căutarea unor semne de circulație semnificative, care nu mai apăreau.

Excursie cu copiii la Oroshaza – traseu Timisoara – Oroshaza

De data aceasta nu ne-au mai lipsit instrumentele de navigație, dar am avut și curiozitatea de a verifica dacă ne-am putea descurca doar după indicatoarele rutiere. Si, se pare că da, atâta timp cât ieși din țară pe la vama care trebuie. Noi am mers din Timișoara până la Arad pe autostrada A1, apoi chiar am făcut vreo doi kilometri pe încă micuța A11 (cea care urmează să lege Aradul de Oradea), după care am ieșit din țară pe la vama Turnu. De acolo, drumul e oarecum drept până la Oroshaza, iar odată intrați în localitate, traseul către ștrand e marcat destul de clar.

Excursie cu copiii la Oroshaza - strandul Gyopárosfürdő Oroshaza
Excursie cu copiii la Oroshaza – strandul Gyopárosfürdő Oroshaza

Excursie cu copiii la Oroshaza – strandul Gyopárosfürdő Oroshaza

Gyopárosfürdő Oroshaza  este așezat în interiorul unui parc de 20 de hectare pe malul lacului Gyoparos și funcționează ca un complex care înglobează băi termale, băi de agrement, ștrand termal, centru sportiv și zonă de camping care funcționează din mai până în septembrie. Partea de camping este ceea ce diferențiază ștrandul de la Oroshaza de celelalte de la granița cu România. Dotat cu baie și wc-uri, mașini de spălat automate, bucătărie cu frigider și congelator, apă curentă rece și caldă, loc de gătit, grătare și curent electric, campingul se află în imediata apropiere a bazinului de înot. Dacă eram genul care se entuziasmează la ideea de campare, cu siguranță mi-ar fi plăcut să înnoptăm pentru scurt timp la Oroshaza.

Excursie cu copiii la Oroshaza - tarife pentru camping
Excursie cu copiii la Oroshaza – tarife pentru camping

Excursie cu copiii la Oroshaza – tarife pentru camping

Tarifele de camping includ și accesul în ștrand și zona băilor termale. Acestea sunt: 1500 HUF (21 lei) pentru adulti sau 1200 HUF (17 lei) pentru copii, pensionari sau studenți. Locul pentru un cort de 2 persoane costă 1200 HUF, iar pentru un cort mai mare sau o rulotă se plătește 1400 HUF (20 lei). Toți adulții mai au de plătit și o taxă turistică de 400 HUF (6 lei). Toate tarifele se referă la o înnoptare. Pentru cei care își doresc să rămână mai multe zile în excursie in Oroshaza, dar nu vor să doarmă în cort, există și alte tipuri de cazare: apartamente și pensiuni cu prețuri începând de la 2000 HUF (30 lei) de persoană/noapte sau hoteluri cu 7000 HUF (100 lei) de persoană/noapte.

Excursie cu copiii la Oroshaza - tarife intrare strand
Excursie cu copiii la Oroshaza – tarife intrare strand

Excursie cu copiii la Oroshaza – tarife intrare strand

Tarifele de intrare în Gyopárosfürdő Oroshaza sunt următoarele: 1500 HUF (21 lei) pentru un adult care utilizează băile termale, 2800 HUF (40 lei) pentru acces și la zona de agrement, iar intrarea la complexul de saune costă 1600 HUF (23 lei). Studenții și pensionarii au reduceri, la fel și grupurile.

În timpul săptămânii (luni-joi) există reduceri pentru cei care intră după ora 17, iar în weekend pentru cei care intră după ora 18. Biletul de familie (2 adulți +1 copil sau 1 adult + 2 copii) costă 3150 HUF (45 lei) doar pentru băile termale sau 6000 HUF (86 lei) și pentru zona de agrement. Fiecare copil suplimentar între 4 și 14 ani  plătește doar 400, respectiv 800 HUF (6 sau 12 lei).

Mai există și posibilitatea achiziționării de abonamente cu intrări multiple. Serviciile de menținere a sănătății se achită separat (masaje, terapie cu împachetări, băi diverse, salina, aquagym, solariu), la fel și închirierea de prosoape, halate de baie, șlapi. Parcarea costă 600 HUF (9 lei) pe zi.

DSC_8260Excursie cu copiii la Oroshaza - lacul Gyopáros
Excursie cu copiii la Oroshaza – lacul Gyopáros

Excursie cu copiii la Oroshaza – lacul Gyopáros

Primul lucru pe care l-am observat și care ne-a impresionat pozitiv după ce am intrat în incinta ștrandului a fost lacul Gyopáros, pe malul căruia se află și care îi dă numele ștrandului.  Și care nu este doar de decor, ci mai servește și scopurilor recreaționale. Se poate merge cu barca și cu hidrobicicletele pe lac, astfel ajungând mai aproape de zona în care cresc nuferii. Priveliștea lacului poate fi observată și de la înălțime, din turnul de pe mal, accesibil printr-o scară în spirală. Interiorul turnului găzduiește și un mic muzeu, care ilustrează viața oamenilor din regiune în secolul al XIX-lea.

Excursie cu copiii la Oroshaza - piscine
Excursie cu copiii la Oroshaza – piscine

Excursie cu copiii la Oroshaza – piscine

La picioarele turnului există două piscine, una pentru adulți, cu apă rece (28-29 grade) și cu câteva capete de duș pentru hidromasaj, iar cealaltă pentru copii, cu apă călduță (30-32 grade), parțial acoperită de o umbrelă, cu adâncime variabilă, de la 40 la 80 cm. Aici s-au jucat copiii noștri până la ora închiderii piscinelor exterioare.

În timp ce unul dintre noi, părinții, supraveghea copiii în piscină, celălalt intra în piscinele cu apă termală, interzise celor sub 16 ani. Acestea erau poziționate în imediata apropiere, una în aer liber și cealaltă acoperită. Apa termală de la Oroshaza este recunoscută pentru efectele sale analgezice, în special pentru cei cu dureri cronice de ceafă și spate, dureri articulare sau musculare. Inhalarea aburilor ajută la vindecarea problemelor respiratorii. Alte piscine exterioare sunt cele de înot, una pentru copii și cealaltă pentru adulți, de 50 de metri lungime. Acestea se află în apropierea zonei de camping și a terenurilor de fotbal și volei pe nisip.

Excursie cu copiii la Oroshaza - mancare
Excursie cu copiii la Oroshaza – mancare

Excursie cu copiii la Oroshaza – mancare

După închiderea piscinelor exterioare, am rămas încă puțin afară pentru a mânca. Terasele și chioșcurile se închideau încetul cu încetul, dar tot am găsit de unde să cumpărăm niște hot-dog și langoși. În interiorul clădirii principale exista și un restaurant care a rămas deschis aproape până la ora închiderii. La etaj, în apropiere de zona saunelor, era și o cafenea, care funcționa până târziu.

Excursie cu copiii la Oroshaza - topogane
Excursie cu copiii la Oroshaza – topogane

Excursie cu copiii la Oroshaza – topogane

După ce am mâncat, ne-am îndreptat către zona piscinelor de aventuri, deschise sâmbăta până la miezul nopții. Zona nou amenajată găzduiește un spațiu de peste 6000 mp care conține 3 piscine exterioare și 4 piscine interioare. Această parte a complexului este deschisă tot anul. Există două tobogane în spirală. Unul sosește în interior și celălalt în exterior numai bune pentru a ne distra cu copiii la strand.

Excursie cu copiii la Oroshaza - loc pentru copii
Excursie cu copiii la Oroshaza – loc pentru copii

Excursie cu copiii la Oroshaza – loc pentru copii

Pentru cei mici sunt amenajate două piscine cu apă caldă, una cu apă foarte mică, pentru bebeluși, iar cealaltă puțin mai adâncă, pentru cei peste 3 ani.

Piscinele de aventuri au 1.20 adâncime și tot felul de elemente care contribuie la o atmosferă plăcută: dușuri pentru hidromasaj, curenți de apă care simulează un râu, paturi pentru hidromasaj, gheizere, cascade și jeturi de apă pentru masaj.

Copiii au fost foarte încântați să se lase duși de curentul râului artificial, apoi să se relaxeze pe paturile de hidromasaj sau în jacuzzi.

Excursie cu copiii la Oroshaza - sauna
Excursie cu copiii la Oroshaza – sauna

Excursie cu copiii la Oroshaza – sauna

Ar fi fost curioși și de zona saunelor, însă acolo accesul era interzis celor sub 16 ani. De aceea, noi am mers pe rând să vizităm cele zece cabine cu diferite proprietăți. Există saune finlandeze la 60-70 grade și la 70-80 grade,o cabină cu aromoterapie , o bio-saună cu fototerapie la 50-60 grade, un danarium la 30-40 grade, o saună umedă cu 100% conținut de vapori și temperaturi de 45-50 grade, precum și o cabină cu infraroșu.  Tot în incinta zonei saunelor există și un bazin cu apă rece pentru revigorare și un jacuzzi pentru relaxare.

Excursie cu copiii la Oroshaza - strand pana la miezul noptii
Excursie cu copiii la Oroshaza – strand pana la miezul noptii

Excursie cu copiii la Oroshaza – strand pana la miezul noptii

Am plecat din ștrand la miezul nopții, când afară tocmai cântau mai cu foc greierii. Ne-am promis că vom reveni în excursie cu copiii la Oroshaza. Micul orășel de 30000 locuitori pare să știe să își primească oaspeții și în afara ștrandului.


Sabina scrie articole interesante despre beneficiile trambulinelor pe blogul magazinului online ExercitiiFitness.ro. In cadrul magazinului online al siteul puteți cumpara trambuline copii la prețuri foarte mici.

Ti-a placut acest articol? Lasa un mesaj!

Related posts

Leave a Comment