You are here
Cu copiii la Strandul Mako Excursie cu copiii Excursie in Ungaria 

Cu copiii la Strandul Mako Ungaria

Cu copiii la Strandul Mako Ungaria – drumul până acolo, accesul cu mașina și prima impresie

Vă amintiți de vremurile când eram copii și se deschideau ștrandurile de 1 mai și era așa de cald încât chiuleam de la școală ca să facem baie? Da… nici eu, că poate citesc și copiii mei în câțiva ani articolul ăsta! Primăvara aceasta este însă deosebit de ploioasă, așa că tentația ștrandurilor în aer liber nu prea există. De aceea, am ales să mergem in excursie cu copiii la Mako pentru o excursie de o zi, având ca punct de atracție principal ștrandul Hagymatikum.

Cu copiii la Strandul Mako Ungaria
Cu copiii la Strandul Mako Ungaria

Drumul din Timișoara până la Mako durează aproximativ o oră și jumătate, fie că mergeți pe drumul european care trece prin Sânnicolau Mare, fie că alegeți autostrada care trece prin Arad. Noi am ales varianta cu drumul european, e mai ieftin fiindcă nu trebuie plătită și vinieta de Ungaria. Parcări sunt destule în jurul ștrandului, iar la sfârșit de săptămână sunt și gratuite. Nu poți să parchezi chiar cu o roată în bazin, dar distanța până la intrare este rezonabilă. Înainte de a intra, cu siguranță veți fi plăcut impresionați de arhitectura interesantă a clădirii, inspirată din forma bulbilor de ceapă, ca omagiu adus acestei plante foarte importante pentru agricultura locală. Motivul cepei se păstrează peste tot și în interior, în forma încăperilor, în decor și în picturile murale de la bazinul copiilor.

Cu copiii la Strandul Mako Ungaria - la casa de bilete
Cu copiii la Strandul Mako Ungaria – la casa de bilete

Cu copiii la Strandul Mako Ungaria – la casa de bilete

Nu este nevoie să știți maghiară și nici să dați jos engleza din cui atunci când vorbiți cu angajații de la intrare și nici cu cei din interior. Majoritatea înțeleg destul de bine limba română și sunt în stare să răspundă la cele mai uzuale întrebări. De asemenea, inscripțiile sunt trilingve cam peste tot în incintă (maghiară, română și sârbă). Biletul de intrare este 2400 HUF (35 lei) pentru un adult, 5500 HUF (80 lei) pentru o familie cu un copil sub 14 ani, 1000 HUF (15 lei) pentru un copil între 3 și 14 ani. Sauna se plătește separat, 800 HUF (12 lei) pentru intrări nelimitate sau 400 HUF (6 lei) pentru o singură intrare. Se oferă reduceri pentru pensionari, elevi și studenți, pentru cei care intră după ora 16, pentru cei care intră vinerea și sâmbăta la programul nocturn sau pentru cei care frecventează școala de înot și însoțitorii lor. Există și mai multe variante de abonament.

Cu copiii la Strandul Mako Ungaria - la vestiare
Cu copiii la Strandul Mako Ungaria – la vestiare

Cu copiii la Strandul Mako Ungaria – ce ne așteaptă înăuntru

Șezlongurile sunt gratuite atât afară cât și înăuntru. În prețul biletului de intrare este inclusă și folosirea unui dulap din cadrul vestiarului, pentru care se primește un o brățară de purtat pe mână. Vestiarele sunt la comun, atât pentru femei cât și pentru bărbați, dar există cabine de schimb, suficient de încăpătoare și pentru cei care au nevoie să intre împreună cu copiii. În interiorul ștrandului există un restaurant și câteva chioșcuri cu fast food în partea descoperită. Se poate plăti în numerar, cu forinți, sau cu cardul (nu la toate chioșcurile). Prețurile la mâncare sunt foarte rezonabile, iar tot ce am cumpărat noi a fost gustos și îndestulător. Și meniurile sunt afișate inclusiv în limba română, deci nu trebuie să comandați pe ghicite. Cu toate acestea, dacă preferați să vă aduceți mâncarea de acasă, nu se va uita nimeni strâmb la voi.

Cu copiii la Strandul Mako Ungaria - bazinele interioare
Cu copiii la Strandul Mako Ungaria – bazinele interioare

Cu copiii la Strandul Mako Ungaria – bazinele din interior

În interior există un bazin cu apă termală, o piscină de aventuri cu vârtej și diferite opțiuni de hidromasaj, o peșteră artificială cu hidromasaj și cromoterapie, un bazin pentru copii, cu tobogan. În zona saunelor există un bazin cu apă rece pentru revigorare, iar în zona destinată terapiilor există bazin cu apă termală pentru gimnastică medicală. Ceea ce ne place nouă la ștrandul de la Mako este faptul că temperatura din apă și cea din aer este foarte plăcută, nu ai senzația de rece atunci când ieși din apă. Cu toate acestea, dacă sunteți extra-friguroși, vă recomand să vă luați la voi (sau măcar să închiriați de la fața locului), halate de baie. Un alt lucru care îmi place mie la ștrandul de la Mako este că apa nu este atât de adâncă încât să nu ajung cu picioarele jos, în oricare dintre bazine, eu fiind mică de înălțime (sub 160 cm). Este util deoarece pot astfel să am în grijă cel puțin unul dintre copii, fără să mă tem că ne vom duce împreună la fundul apei.

Strandul Mako Ungaria - zona pentru copii
Strandul Mako Ungaria – zona pentru copii

Strandul Mako Ungaria – zona pentru copii

Dacă tot suntem cu copiii la strand, să vă povestesc puțin și despre zona dedicată lor. Este o încăpere separată, cu o piscină adâncă de 80 centimetri și caldă de 35 grade Celsius, dotată cu tobogan și câteva jocuri de apă. În apropierea piscinei se află și un loc de joacă ”de uscat”, cu labirint, cățărătoare, tobogan și obstacole. Mai sunt câteva jocuri și jucării, iar pe perete există și un televizor cu desene animate. O cameră mai mică adiacentă poate fi folosită pentru alăptat și adormit bebelușii. Există și o toaletă pentru copii, cu reductor pentru colacul de wc și înălțător la chiuvetă. Copiii sunt însă bineveniți și în toate celelalte bazine din incintă, nu este obligatoriu să stăm cu ei doar la zona pentru copii.

Strandul Mako Ungaria - zona sauna si welness
Strandul Mako Ungaria – zona sauna si welness

Strandul Mako Ungaria – zona saunelor și welness

Premiera pentru noi în această excursie la Mako a fost zona saunelor. Deși biletul de intrare este accesibil, zona saunelor era foarte puțin vizitată. Cred că am văzut maxim 3 oameni în același timp, și nu neapărat în aceeași saună cu mine. De departe preferata mea, sauna cu aburi, era mereu liberă, însă funcțională și cu aromă de mentă. Celelalte saune uscate aveau fiecare specificul ei: cu aromaterapie, cu plante medicinale, cu cromoterapie, saună din lemn de brad Kelo și saună specifică orașului Mako. Mai există și o încăpere cu infraroșu. Două saune se află în afara clădirii, astfel că, indiferent de anotimp, pentru a intra și ieși din ele trebuie să treci prin aer liber. Există tot felul de dușuri revigorante, bazine Kneipp și un bazin tip fântână, plus o zonă pentru aromaterapie. Separat, contra unui cost suplimentar, se oferă și servicii welness, cum ar fi diferite tipuri de masaj (clasic, tibetan, suedez, aromoterapeutic, cu cafea, cu ciocolată, cu ierburi, cu pietre vulcanice sau cu miere), îmbăiere în diverse substanțe precum vin, lapte și miere, sare din Marea Moartă sau din salina de la Praid. Nu le-am încercat încă, dar recunosc că mă roade curiozitatea pentru unele dintre ele.

Cu copiii la Strandul Mako Ungaria - piscinele exterioare
Cu copiii la Strandul Mako Ungaria – piscinele exterioare

Cu copiii la Strandul Mako Ungaria – piscinele din exterior

În exterior există un bazin de înot lung de 33 metri, încă două bazine pentru relaxare și distracție, unul cu tobogan de 75 metri, un bazin cu valuri generate de o bilă imensă care se zbate în mijlocul lui și un bazin pentru bebeluși, cu adâncimea de 20 centimetri și acoperit cu o copertină pentru orele cu soare prea puternic. Printre bazine există gazon și vegetație, din păcate nu sunt copaci mari care să țină umbră. Unele bazine din interior funcționează doar o anumită perioadă din an. Pentru copii mai există și un loc de joacă la groapa de nisip. Pe toată perioada sezonului de vară există programe de animație care să mențină publicul antrenat.

Strandul Mako Ungaria - camera mama si copilul
Strandul Mako Ungaria – camera mama si copilul

Strandul Mako Ungaria – nodul în papură

Am fost de câteva ori la ștrandul din Mako, atât iarna cât și în sezonul cald. De fiecare dată ne-am simțit foarte bine aici. Dar dacă ar trebui să menționez unele lucruri pe care le-aș îmbunătăți, acestea ar fi următoarele.

În primul rând, există foarte puține locuri cu umbră naturală. Fiind un ștrand relativ nou înființat, copacii nu au apucat să crească suficient încât să asigure scut împotriva soarelui. Deci, singura variantă de a te feri de el la orele de vârf este să intri în clădire.

În al doilea rând, mi-a lipsit posibilitatea de a plăti cu brățara de la vestiar și nu cu cash sau cu cardul, pe care trebuie să ai grijă să nu le uiți asupra ta când intri în apă și nici să nu le lași la îndemâna altora.

În al treilea rând, dacă ar fi să comparăm spațiul mama și copilul de la Mako cu cel de la Szeged, trebuie să spun că aici nu prea există intimitate, iar probabilitatea de a îți face copilul să adoarmă în pătuțurile lor este minimă.

Cu copiii la Strandul Mako Ungaria - locul de joaca interior
Cu copiii la Strandul Mako Ungaria – locul de joaca interior

Strandul Mako Ungaria – concluzii

Concluzia este ușor de tras în cazul acesta. Ștrandul din Mako este o destinație accesibilă atât ca distanță, cât și ca preț. Deschis în toate anotimpurile și prietenos cu familiile dar și cu cuplurile de orice vârstă, grupurile de prieteni sau vizitatori individuali, este o alegere potrivită și pentru cei care caută relaxarea, dar și pentru cei care își doresc activități în ritm mai alert. Cu siguranță un alt punct în plus este reprezentat de posibilitatea de a face cumpărături după programul de îmbăiere (mai puțin duminica, deoarece atunci sunt închise majoritatea magazinelor). De aceea, vă recomand cu toată inima să nu ocoliți micul orășel Mako atunci când vă faceți planurile pentru o excursie in Ungaria cu copiii.


Sabina scrie articole interesante despre beneficiile trambulinelor pe blogul magazinului online ExercitiiFitness.ro unde puteți găsi trambuline copii la prețuri foarte mici.

 

Ti-a placut acest articol? Lasa un mesaj!

Related posts

Leave a Comment