You are here
Excursie cu copiii in Marginimea Sibiului - Arka Park Paltinis Excursie cu copiii Excursie in Romania Excursie la munte 

Excursie cu copiii in Marginimea Sibiului

În ultimii ani a devenit aproape o tradiție ca prima parte a lunii mai să ne găsească în natură, într-o excursie la munte sau măcar prin apropiere. De data aceasta am ales să facem o excursie cu copiii în Mărginimea Sibiului, Romania. Aflată în sud-vestul minicipiului Sibiu, Mărginimea Sibiului este formată din 18 localități cu populație preponderent românească, situate  pe văile râurilor care izvorăsc din munții Cindrel.

Marginimea Sibiului - Harta
Marginimea Sibiului – Harta

Principala ocupație istorică a zonei este păstoritul oilor, iar din punct de vedere al tradițiilor și obiceiurilor populare, există o moștenire excepțional de bogată. O particularitate a artelor din Mărginimea Sibiului este pictura pe sticlă. Personalități marcante din istorie care își au rădăcinile în Mărginimea Sibiului sunt Octavian Goga, Emil Cioran și Inocențiu Micu-Klein. Deși populația este majoritar românească, în arhitectura caselor se observă cu ușurință influențele săsești, cu case mari și impunătoare, cu curți interioare închise din toate părțile.

Cazare in Marginimea Sibiului

In aceasta excursie in Marginimea Sibiului ne-am cazat în localitatea Gura Râului, aflată pe valea Cibinului, locul unde George Coșbuc și-a găsit inspirația pentru Iarna pe uliță și Nunta Zamfirei, iar Lucian Blaga și chiar Mihai Eminescu au avut doar cuvinte de laudă, atât despre frumusețile naturale cât mai ales despre oamenii locului.

Excursie cu copiii in Marginimea Sibiului
Excursie cu copiii in Marginimea Sibiului

Am avut și noi aceeași surpriză plăcută când am ajuns la pensiunea pe care am rezervat-o doar ”pe cuvântul nostru”, adică fără nici un avans. Am fost patru familii și am primit acces nelimitat la Pensiunea Vătafu din Gura Râului, deci inclusiv la bucătărie, sala de mese, curtea amenajată pentru joaca pruncilor și pentru pregătirea grătarelor. Toate spațiile erau largi și primitoare, iar proprietarii sunt oameni cu bun simț. Cazarea a costat 80 de lei pe noapte pentru camera dublă și 100 de lei pe noapte pentru camera triplă, de care am luat noi.

Excursie cu copiii in Marginimea Sibiului - Pensiunea Vatafu
Excursie cu copiii in Marginimea Sibiului – Pensiunea Vatafu

Singurul lucru care ne-a dat bătăi de cap a fost vremea, schimbătoare și umedă, acum ploua cu grindină, acum ieșea soarele de nu mai știai cum să rămâi mai repede în tricou. Cu toate acestea, am reușit să bifăm o scurtă drumeție prin pădure și o sesiune de aventură la Arka Park Păltiniș, despre care vă voi povesti mai multe în continuare.

Excursie cu copiii in Marginimea Sibiului la Arka Park Paltinis

Arka Park este un parc de aventuri aflat la aproximativ 25 de kilometri de Sibiu, pe drumul județean 106a, în apropierea stațiunii Păltiniș. Aici se găsesc diferite trasee de escaladă prin copaci, organizate pe categorii de vârstă și înălțime, astfel ca aceasta excursie cu copiii la munte devenea din ce in ce mai interesanta.

Excursie cu copiii in Marginimea Sibiului - Arka Park Paltinis
Excursie cu copiii in Marginimea Sibiului – Arka Park Paltinis

Dacă am fost prea criptică în exprimare, o să reformulez: efectiv ceea ce găsești în Arka Park sunt niște copaci din pădure de care au fost prinse platforme de lemn, iar de la o platformă la alta legăturile sunt făcute cu componente din lemn și cabluri metalice care formează scări, podețe, tuneluri sau trasee de tiroliană.

Excursie cu copiii in Marginimea Sibiului - Arka Park Paltinis
Excursie cu copiii in Marginimea Sibiului – Arka Park Paltinis

Traseele din Arka Park se adresează persoanelor care au împlinit cel puțin 3 ani, iar tarifele sunt următoarele: 25 lei pentru copiii sub 7 ani, 35 lei pentru copiii între 7 și 14 ani, 40 lei pentru elevii peste 14 ani și 45 lei pentru toți adulții. Copiii peste 2 ani mai au posibilitatea de a folosi doar zona de jocuri (tir cu arcul, trambulină, teren de badminton). Familiile primesc reducere de 10% din tariful individual, iar pentru grupurile mai mari de 10 persoane există tarife speciale, reducerea maximă fiind de 5 lei din tariful individual. Pentru sumele despre care am vorbit mai sus se pot folosi facilitățile timp de 3 ore, iar depășirea timpului acordat se plătește suplimentar.

Excursie cu copiii in Marginimea Sibiului - Arka Park Paltinis
Excursie cu copiii in Marginimea Sibiului – Arka Park Paltinis

Înainte de a avea acces la trasee, fiecare participant primește echipament de protecție (cască și hamuri cu carabine cu sistem de siguranță). O idee bună este să veniți de acasă pregătiți cu haine și încălțăminte potrivită și cu mănuși de protecție. Dacă le-ați uitat, mănuși se găsesc și de cumpărat în micul shop de la intrare. Tot de acolo se pot cumpăra suveniruri și ceva dulciuri și băuturi nealcoolice.

Grupul nostru a ajuns la Arka Park după o ploaie puternică însoțită de grindină, care alungase deja de acolo un alt grup foarte numeros, venit cu autocarul. Am fost deci singuri pe toate traseele. După ce am plătit și ne-au îmbrăcat cu echipamentul de protecție, cei de la Arka Park ne-au făcut și un mic instructaj despre cum se folosesc carabinierele, tirolienele și cum să urmăm traseele fără să ne accidentăm. Apoi am primit liber să explorăm și să ne distrăm.

Excursie cu copiii in Marginimea Sibiului - Arka Park Paltinis
Excursie cu copiii in Marginimea Sibiului – Arka Park Paltinis

Eu și Tudor am luat în primire traseele marcate cu galben, adică trasee ușoare pentru copii între 5-12 ani, obligatoriu supravegheați de un adult. Sunt două astfel de trasee, dar pe parcurs se mai bifurcă și poți să le faci de mai multe ori daca vrei să treci prin toate ”jocurile”. Noi ne-am jucat astfel vreme de o oră, timp în care principala noastră grijă era să desfacem și să prindem carabinierele pe măsură ce înaintam pe traseu. După ce am epuizat toate modalitățile de a parcurge cele două trasee galbene și pentru că începea din nou să plouă discret, am cedat echipamentul meu soțului, care stătuse până atunci cu mândra cea mică (prea mică și pentru cel mai ușor traseu, Castelul) la purtător. Eu am luat copiii și i-am dus la pensiune, fiindcă se făcuse ora lor de somn, iar Cristi a atacat traseele cele mai dificile, cel negru, care te aduce chiar și la 8 metri înălțime și cel roșu, care ajunge la 7 metri. Când l-am revăzut avea multe vânătăi pe interiorul brațelor, probabil de la cum se proptise în corzi, dar și un zâmbet satisfăcut, de învingător. Amândoi băieții mei s-au declarat pe deplin încântați de Arka Park și cred că nu e ultima dată când veți auzi de la noi de acest gen de distracție.

Alba Iulia - Festivalul Roman Apulum
Alba Iulia – Festivalul Roman Apulum

Următoarea zi de dimineață am părăsit pensiunea Vătafu cu gândul să vizităm și reședința de județ, Sibiu, înainte de a pleca din zonă. Niște circumstanțe potrivnice au făcut să nu reușim acest lucru, fiindcă a durat mai mult decât ne-am așteptat ca să ne pornim efectiv la drum, iar pe când intram în Sibiu copiii dormeau duși în scaunele lor de mașină și ploaia tocmai se pornea a nu știu câta oară. Am decis să ne oprim când se vor trezi, ceea ce s-a întâmplat în apropierea orașului Alba Iulia. Acolo am nimerit exact Festivalul Roman Apulum, cu lupte demonstrative daco-romane, lupte de gladiatori, tabere și ateliere meșteșugărești, teatru antic și altele. Am fost impresionați și de cetatea Alba Carolina, pe care am revăzut-o după foarte mulți ani, renovată și pusă în valoare așa cum merită.

Concluziile pe care le putem trage după sfârșitul de săptămână petrecut în Mărginimea Sibiului ar fi cel puțin trei: la Arka Parc e bine să vii în grup ca să beneficiezi de reduceri și să îți aduci mănuși de protecție de acasă; în caz că rămâi în pană de orice atunci când te afli în zonă, poți apela cu încredere la localnici, deoarece te vor ajuta cu dragă inimă; și ultima: în mai vremea e schimbătoare și nu numai de la o zi la alta: în aceeași zi poate să plouă, să bată vântul, să cadă grindină, apoi să iasă soarele și să îți prăjească pielea ¨- deci vino pregătit pentru toate variantele (sau vino în alt sezon). Si cea mai importanta concluzie : orice excursie in Romania iti aduce locuri faine si oameni extraordinari.


Sabina scrie articole interesante despre beneficiile trambulinelor pe blogul magazinului online ExercitiiFitness.ro unde puteți găsi trambuline copii la prețuri foarte mici.

Ti-a placut acest articol? Lasa un mesaj!

Related posts

Leave a Comment