You are here
Excursie la Palic - Arta moderna la Zoo Excursie cu copiii Excursie in Serbia 

Excursie cu copiii in Serbia, Palic

Aflat la 2 ore și jumătate de Timișoara, orășelul Palic (care de fapt se scrie Palić și se citește Palici) se află în provincia autonomă Voivodina, o destinație numai buna pentru o excursie cu copiii in Serbia. Jumătate din populația de aproximativ 8000 locuitori este de etnie maghiară, probabil datorită distanței mici până la granița cu Ungaria. Palic este căutat de turiști în special pentru stațiunea balneoclimaterică de pe malul lacului cu același nume.

Excursie cu copiii in Serbia, Palic - Pe faleza
Excursie cu copiii in Serbia, Palic – Pe faleza

Există aproximativ 450 de unități de cazare în zonă, printre care chiar și un hotel de cinci stele. Pe tot parcursul sezonului cald se organizează evenimente care atrag turiști în Palic. Sezonul se deschide cu festivalul de 1 Mai și se închide cu Sărbătoarea Recoltei, la sfârșitul lunii septembrie. Între acestea se desfășoară un festival al vinului, un festival al filmului european, o sărbătoare a verii și Etnofest, un festival multicultural care se petrece exact la echinocțiul de vară.

Excursie cu copiii la Zoo din Palici Serbia

Principala atracție pentru aceasta excursie in Serbia cu copiii a fost grădina zoologică. Amplasată pe 10 hectare și casă pentru 60 de specii de animale,  Zoo Palic este una dintre cele mai apreciate grădini zoologice din această parte a Europei, datorită conceptului său, aranjamentului, frumuseții și modului în care sunt tratate animalele.

Excursie cu copiii in Serbia, Palici - Zoo
Excursie cu copiii in Serbia, Palici – Zoo

Aceasta excursia la Palic a avut loc la mijlocul lui aprilie, într-o duminică însorită. Am ieșit din România prin recent înființata vamă de la Vălcani / Crna Bara, la recomandarea Google Maps. Care însă a uitat să ne anunțe că această vamă, precum și cealaltă, de la Comloșu Mare / Nakovo sunt închise între orele 22 și 8. Le-am încercat pe ambele înainte de a reuși să trecem granița înapoi spre casă, pe la Jimbolia / Srpska Crnja.

Excursie cu copiii la Zoo din Palic Serbia – Preturi si orar

Grădina Zoologică, aflată în apropierea lacului, este deschisă vara între orele 9 si 19, iarna între 9 și 16. Biletul de intrare costă 250 dinari sârbești (aproximativ 9 lei) pentru un adult, 200 (7 lei) pentru copii între 7 și 15 ani, pentru grupuri organizate de minim 10 persoane sau pensionari,  700 (25 lei) pentru o familie formată din doi părinți și copiii lor sub 15 ani, 100 dinari (4 lei) pentru preșcolari.

Excursie cu copiii in Serbia, Palic - Arta moderna la Zoo
Excursie cu copiii in Serbia, Palic – Arta moderna la Zoo

Copiii sub 7 ani, însoțiți de părinți, precum și conducătorii grupurilor organizate au intrarea gratuită. Copiii sub 15 ani nu pot intra neînsoțiți. Există și un abonament nominal pentru întreg anul, cu 1100 dinari (aproximativ 40 lei). Atât la casa de bilete cât și în cafeneaua din interiorul grădinii zoologice se poate achita doar cash, în dinari sârbești.

Excursie cu copiii la Zoo din Palic Serbia – Animale prietenoase si interesante

Înăuntru am găsit lei, tigri, girafe, un elefant asiatic, zebre, bizoni, lupi, urși bruni și polari, foci, struți, gazele, cămile, dromaderi, crocodili, broaște țestoase, păsări exotice, păsări de pradă și păsări de baltă precum lebedele, rațele, berzele. Maimuțe, cimpanzei, porci mistreți, diferite specii de bovine și erbivori sălbatici, precum și mamifere de talie mică precum suricatele, ratonii, pisicile sălbatice, râșii, leneșul, dar și reptile sau păianjeni uriași.

Excursie cu copiii in Serbia, Palic - Elefant la zoo
Excursie cu copiii in Serbia, Palic – Elefant la zoo

 Animalele păreau bine întreținute și chiar prietenoase, veneau cu plăcere la gard pentru a face cunoștință cu vizitatorii.  Tudor a fost tare bucuros că una din cămile a venit să îi mănânce iarbă din mână, iar elefantul ne-a făcut o demonstrație de agilitate cu trompa. La finalul turului prin grădina zoologică, copiii s-au jucat puțin la locul de joacă amenajat în incintă. Concluzie : excursia cu copiii la zoo din Palic a fost foarte binevenita si o recomand din inima tuturora de la mic la mare.

Excursie cu copiii in Serbia, Palic – Pe faleza cu velomobilul

Apoi, la căderea serii, excursia la Palic a continuat cu o plimbare pe faleza din jurul lacului. Copiii au insistat să închiriem un velomobil cu care am făcut turul lacului și am putut astfel să admirăm arhitectura Art Nouveau cu care se mândrește orășelul Palic.

Excursie cu copiii in Serbia, Palic - Pe faleza cu velomobilul
Excursie cu copiii in Serbia, Palic – Pe faleza cu velomobilul

Pavilionul ștrandului femeilor, o clădire din lemn care odinioară, conform unor standarde sociale diferite, ascundea  de privirile curioase femeile care se îmbăiau în lac. Velika Terasa (Terasa mare), o clădire multifuncțională, cu săli de conferință, un restaurant și o patiserie, precum și o sală de bal la etaj, unde s-a ținut al doilea meci de tenis indoor din istorie. Turnul de apă, o altă clădire Art Nouveau care are și rolul de străjuitor al parcului, are o formă inspirată de păun, un simbol al învierii la primii creștini.

Excursie cu copiii in Serbia, Subotica

Când s-a făcut deja vremea de cină, am decis să extindem excursia in Subotica (se citește Subotița și înseamnă de fapt Sâmbătuța sau Sâmbăta Mică) în căutarea unui restaurant unde se poate plăti cu cardul.

Excursie cu copiii in Serbia, Subotica - Teatrul Popular
Excursie cu copiii in Serbia, Subotica – Teatrul Popular

Subotica se află la aproximativ 8 kilometri de Palic și se mândrește cu o moștenire culturală bogată, clădiri impresionante, un spirit multicultural și cosmopolit. Atmosfera este relaxată, iar evenimentele culturale sunt prezente tot anul. Regiunea este recunoscută și pentru producția locală de vinuri.

Excursie cu copiii in Serbia, Subotica - Primăria
Excursie cu copiii in Serbia, Subotica – Primăria

Înfometați cum eram, nu am apucat să facem turul complet al orașului, ci ne-am oprit în centru, în zona pietonală, unde am mâncat repede și apoi ne-am mai plimbat puțin. Am identificat clădirea primăriei, un edificiu Art Nouveau impresionant, cu elemente provenite din folclorul maghiar – flori din ceramică și decorațiuni din fier forjat –  și cu vitralii spectaculoase, create de aceiași meșteri care le-au făcut pe cele din clădirea Parlamentului din Budapesta. Clădirea are și un turn din care se poate vedea orașul de la 45 metri altitudine, însă vizitele sunt permise doar de marți până vineri, de la ora 12.

Excursie cu copiii in Serbia, Subotica - Piata centrala
Excursie cu copiii in Serbia, Subotica – Piata centrala

Alte clădiri în stil Art Nouveau care merită menționate sunt Palatul Raichle și Sinagoga. În apropierea clădirii primăriei se află și Teatrul Poporului, o clădire în stil clasic, cu șase coloane corintice. Biblioteca publică este și ea în apropiere, găzduită de o clădire în stil neo-baroc. În mijlocul pieței centrale se află statuia autoproclamatului împărat Jovan Nenad, care și-a ales capitala împărăției la Subotica la mijlocul secolului al XVI-lea, însă nu a rezistat foarte mult. Alte puncte de interes ar fi cele două fântâni, Fântâna albastră și Fântâna Verde, ambele realizate din ceramică de Zsolnay, la fel ca și majoritatea elementelor de ceramică decorativă și țiglele acoperișurilor de pe clădirile Art Nouveau din oraș.

Atmosfera din centru era într-adevăr relaxată, oamenii se bucurau de o seară călduroasă de aprilie, adunați în jurul fântânilor, pe bănci sau pe la terase. Copiii noștri au fost încântați de fântâna din fața primăriei, pe care au ”curtat-o” îndelung. La lăsarea nopții am pornit spre casă, cu concluzia lui Tudor încă sunându-ne în urechi: ”În fiecare zi când nu merg la grădiniță mergem într-un loc fain!”


Sabina scrie articole interesante despre beneficiile trambulinelor pe blogul magazinului online ExercitiiFitness.ro unde puteți găsi trambuline copii la prețuri foarte mici.

Ti-a placut acest articol? Lasa un mesaj!

Related posts

Leave a Comment