You are here
Cu copiii la Strandul din Gyula - bazinele pentru copii Excursie cu copiii Excursie in Ungaria 

Cu copiii la strandul din Gyula

Excursie cu copiii la Gyula

Aflat la 5 kilometri de granița cu România, orașul Gyula este cunoscut în primul rând pentru complexul cu ștrandul și băile termale. Acesta fiind principalul motiv pentru care noi, la fel ca mulți alți români, am mers acolo vara în excursie cu copiii la Gyula. Bine, unii români sunt acolo și vara și iarna, deoarece puțin peste 3% din populația orașului este de etnie română. Tocmai de aceea, în Gyula există și un liceu românesc, ”Nicolae Bălcescu”, o catedrală ortodoxă și o biserică ortodoxă românească mai mică, dar și mai multe busturi ale unor personalități precum Nicolae Bălcescu, Liviu Rebreanu sau Moise Nicoară. Inscripțiile trilingve din întreg orașul nu mai miră pe nimeni (a treia limbă fiind germana, deoarece germanii sunt la fel de numeroși ca românii).

Excursie cu copiii la Gyula - drumul de la Timisoara la Gyula
Excursie cu copiii la Gyula – drumul de la Timisoara la Gyula

Excursie cu copiii la Gyula – Ce trebuie sa stii despre parcare

Dar să revenim la ideea articolului, anume băile termale și ștrandul din Gyula. Cum ajungem acolo? Ieșim din țară pe la vama Vărșand și dăm direct în orașul Gyula. De acolo, putem urmări indicatoarele de pe străzi și vom ajunge în fața intrării. Parcarea se plătește la automatele stradale și costă 600 forinți pe zi dacă găsiți loc pe stradă în locurile special amenajate.

Dacă nu mai găsiți liber, iar dacă nu ați ajuns la prima oră e foarte probabil să nu, oamenii întreprinzători din Gyula și-au amenajat curțile din apropierea ștrandului și oferă parcare păzită pentru 900 de forinți pe zi (sau 15 lei, doar nu o să vă dea rest 2 lei din grija cursului valutar corect!). Dacă nu aveți deloc cash, mai există varianta de a plăti parcarea cu cardul, la casieria ștrandului, însă aici se taxează 1080 forinți pentru aceeași parcare care costa 600 la automat. Diferența e că poți și cu cardul.

Cu copiii la Strandul din Gyula
Cu copiii la Strandul din Gyula

Excursie cu copiii la Gyula – Intrarea in strand

După ce ați rezolvat cu mașina, urmează intrarea în ștrand. În perioadele de vârf, adică mai ales în weekendurile de vară, se formează coadă la intrare. Dacă sunteți cu copil mic în cărucior, există o casă prioritară (cea mai din stânga). Și tot la veștile bune aș contoriza și faptul că, până la 6 ani, copiii nu plătesc intrarea. Adulții plătesc 2200 HUF (cam 32 lei) pentru acces timp de o zi la ștrand, băile termale și bazinul de înot. Pentru toate acestea plus intrarea la Aquapalota (despre care vă voi scrie mai multe imediat) se plătește 3890 HUF (56 lei). Diferența de preț se poate plăti și ulterior, dacă vă răzgândiți sau dacă se schimbă deodată vremea și vreți să vă retrageți înăuntru. Pentru familiile cu copii peste 6 ani există varianta biletului de familie. Dacă ajungeți după ora 16, beneficiați de reducere.

Cu copiii la Strandul din Gyula - Castello Spa
Cu copiii la Strandul din Gyula – Castello Spa

Mai există în incintă și Castello Spa, o clădire cu saune și cu un bazin cu apă termală care era la mare căutare înainte de deschiderea Aquapalota, deoarece are tot felul de opțiuni de hidromasaj în piscină, plus elemente de divertisment precum curent de apă care simulează un râu, cascadă, duș cu presiune. Intrarea se plătește separat și costă 990 HUF (15 lei), deci la jumătate de preț față de Aquapalota. Acum e preponderent populată de persoane în vârstă.

Excursie cu copiii la Gyula - Strand cu umbra naturala
Excursie cu copiii la Gyula – Strand cu umbra naturala

Excursie cu copiii la Gyula – Strand cu umbra naturala

Principalul motiv pentru care alegem Gyula în detrimentul celorlalte ștranduri de pe graniță este faptul că, în sezonul cald, avem cele mai mari șanse să găsim loc cu umbră naturală. Asta pentru că ștrandul este amplasat în vechiul parc rezervație naturală al castelului Almasy, deci sunt foarte mulți copaci bătrâni și cu coroane ample sub care ne putem retrage când nu ne bălăcim. Noi ne așezăm în general în apropierea bazinelor pentru copii sau a piscinei cu valuri artificiale.

Excursie cu copiii la Gyula - Bazine pentru copii
Excursie cu copiii la Gyula – Bazine pentru copii

Excursie cu copiii la Gyula – Bazine pentru copii

Bazinele pentru copii sunt de fapt un spațiu de vreo 400 mp, cu apă încălzită, împărțită în două zone: zona centrală este pentru copiii peste 3 ani, iar zonele periferice sunt pentru copiii sub 3 ani. Părinții nu au voie să intre în bazine decât cu picioarele și numai atunci când supraveghează bebeluși. În rest, trebuie să stea pe margine. Partea mai puțin plăcută este că, dacă (așa ca noi) ai în familie copii din categorii diferite de vârstă, cei mici vor fi frustrați că nu le este permis accesul unde e distracția mai mare, cu jucăriile, fântânile și stropitorile mai interesante.

Excursie cu copiii la Gyula - Bazin cu valuri
Excursie cu copiii la Gyula – Bazin cu valuri

Valurile din bazinul cu valuri funcționează cam 5 minute o dată la jumătate de oră și este una din atracțiile principale ale ștrandului. Trebuie să recunosc că e chiar distractiv să sari în valuri și facem asta de fiecare dată când ajungem la Gyula.

Excursie cu copiii la Gyula - Bazin cu topogane
Excursie cu copiii la Gyula – Bazin cu topogane

Excursie cu copiii la Gyula – Bazin cu topogane

Tot în apropiere există și un bazin cu tobogane, însă apa este cam rece chiar și în cele mai călduroase zile. La capăt de tot se află și bazinele de înot, de 25 și de 50 de metri, unde recunosc că nu am intrat niciodată. De asemenea, în ceea ce privește distracțiile non-acvatice, putem număra un teren de fotbal cu nisip, un loc de joacă pentru copii, un labirint gonflabil, iar uneori am observat că există și o echipă de animație care organizează jocuri pentru copii, însă nu am aprofundat problema.

Excursie cu copiii la Gyula - Bazin cu apa termala
Excursie cu copiii la Gyula – Bazin cu apa termala

Bineînțeles că există și bazine cu apă termală, însă accesul copiilor este interzis și pe mine mă apucă prea rar dorul de a deveni ingredient în ciorbă. După numărul de ”găluște” aflate în permanență acolo, pare însă că bazinul cu apă termală este și el mare hit la Gyula.

Excursie cu copiii la Gyula - Aqua Palota
Excursie cu copiii la Gyula – Aqua Palota

Excursie cu copiii la Gyula – Aquapalota

Am lăsat partea cea mai distractivă la final, și anume Aquapalota. Inaugurată relativ recent, clădirea Aquapalota este făcută special pentru a îmbina cât mai bine relaxarea cu distracția. Bazinul de relaxare pentru întreaga familie are toate elementele cu care ne-au obișnuit deja ștrandurile din Ungaria: diverse dispozitive de hidromasaj, curenți de apă, o peșteră artificială cu cromoterapie și altele. La un etaj superior se găsește și zona saunelor: o saună finlandeză, una cu arome, o saună umedă și o cameră cu infraroșu, plus o piscină cu apă rece pentru a te răcori după o ședință de fierbințeală.

Excursie cu copiii la Gyula - Aqua Palota bazinul pentru copii
Excursie cu copiii la Gyula – Aqua Palota bazinul pentru copii

Excursie cu copiii la Gyula – Aquapalota pentru copiii si bebelusi

Copiii au la dispoziție două bazine cu adâncimi diferite și dotate cu diverse jucării precum tobogane, tunuri de apă. Mai există și un loc de joacă pe uscat, iar camera mama și copilul oferă confortul necesar pentru cei mici de tot și mamele lor (spațiu pentru schimbat scutece, pătuțuri, fotolii și cuptor cu microunde).  Copiii mai măricei (și, să recunoaștem, și părinții lor) vor aprecia însă toboganele, fie că este vorba de cel lat, de lângă locul de joacă, sau de cele două tobogane lungi pentru care trebuie să urce multe scări, iar la unul dintre ele să care după ei și un colac imens, cu care se vor arunca apoi în vârtej. Noi am dat-o și pe cea mică (la 1 an și jumătate) pe tobogane, bineînțeles acompaniată de unul din noi, și a fost foarte entuziasmată.

Dacă datul pe tobogane v-a făcut cumva sete, cei de la Aquapalota s-au gândit să vă ofere un bar în piscină. Ideea e măcar interesantă, dar scaunele barului sunt în general goale, chiar și în perioadele de vârf. Să fie prețurile necompetitive sau modalitatea de plată, sau poate că pur și simplu nu i se face nimănui sete, nu știu.

Excursie cu copiii la Gyula - Mancare si bautura
Excursie cu copiii la Gyula – Mancare si bautura

Excursie cu copiii la Gyula – Mancare si bautura

Dacă tot vine vorba de mâncare și băutură, trebuie să știți că oferta este variată, în special în perioada de vară. Aceasta este extraordinar având în vedere că suntem cu copiii la strand. Există presărate pe toată suprafața ștrandului mai multe terase și chioșcuri, așa că avem de unde alege. Se pot cumpăra (în unele locuri se poate plăti și cu cardul), atât fast food cât și mâncare gătită (începând cu faimosul gulyas dar continuând cu multe alte feluri de mâncare), și deserturi . O băutură specifică și mai puțin întâlnită la noi, pe care v-o recomand, este berea de vișine. Dacă doriți să vă aduceți mâncarea și băutura de acasă, nu există nicio restricție, iar apa potabilă se găsește la câteva țâșnitoare și afară și în interior.

Excursie cu copiii la Gyula - bere de visine
Excursie cu copiii la Gyula – bere de visine

Tot în incinta băilor termale de la Gyula puteți beneficia de o mulțime de tratamente medicale și cosmetice, fizioterapie și masaje. Nu voi intra în detalii deoarece nici nu le-am încercat și nici nu cred că se potrivesc pentru familiile cu copii care ajung acolo.

Excursie cu copiii la Gyula – Concluzii

Noi am mers până acum in excursie in Ungaria la Gyula doar vara. Asta datorită spațiului mare în aer liber și din cauză că spatiul interior este mic comparativ cu cel oferit de alte stranduri. Spre exemplu, spațiul interior de la Szeged sau Mako este mult mai mare, si drumul spre aceste stranduri este mai scurt din Timișoara. Vom mai merge cu siguranță și în viitor intr-o excursie in Gyula. Poate chiar și numai pentru că încă nu am reușit să vizităm și cetatea care se află exact în fața intrării la ștrand și nici centrul orașului. Ceea ce cred că nu se schimbă cu anotimpul este însă felul în care știu vecinii unguri să își primească oaspeții.


Sabina scrie articole interesante despre beneficiile trambulinelor pe blogul magazinului online ExercitiiFitness.ro. In cadrul magazinului online al siteul puteți cumpara trambuline copii la prețuri foarte mici.

Ti-a placut acest articol? Lasa un mesaj!

Related posts

Leave a Comment