You are here
Excursie cu copiii la Szeged - Szeged Aquapolis Excursie cu copiii Excursie in Ungaria 

Excursie cu copiii la Szeged Ungaria

Szeged – destinație potrivită pentru o excursie cu copiii

Aflat la mai puțin de 2 ore depărtare de Timișoara, Szeged este o destinație foarte potrivită pentru o excursie cu copiii, indiferent de anotimp. Există două trasee pe care puteți ajunge la Szeged, unul este pe autostradă, Timișoara – Arad – Szeged, însă oricât mi-ar plăcea mie autostrăzile, de data aceasta vă recomand varianta cu drumul național care trece prin Timișoara – Sânnicolau Mare – Cenad /Kiszombor (vamă) – Szeged, pentru că e mai scurt ca distanță și cam la fel ca timp (diferența e de doar câteva minute față de traseu pe autostradă), însă costul este redus deoarece nu se plătește vinieta de Ungaria.

Excursie cu copiii la Szeged - centru universitar și religios
Excursie cu copiii la Szeged – centru universitar și religios

Orașul aflat aproape de granița de sud-est a Ungariei, este de altfel și înfrățit cu Timișoara și are multe în comun cu capitala Banatului. Centru universitar și religios al sudului Ungariei, Szeged are însă multe de oferit și din punct de vedere turistic.

Excursie cu copiii la Szeged
Excursie cu copiii la Szeged

Pentru familiile care își doresc o excursie la Szeged cu copiii, principalele atracții sunt date de Grădina Zoologică, și complexul balnear Napfényfürdő Aquapolis Szeged, sau Ștrandul din Szeged, așa cum e cunoscut de majoritatea românilor care îi trec pragul (și nu sunt puțini). Dar să le luăm pe rând.

Excursie cu copiii la Szeged - Grădina Zoologică
Excursie cu copiii la Szeged – Grădina Zoologică

Cu copiii la Zoo in Szeged

Deschisă publicului în 1989, este cea mai tânără grădină zoologică din Ungaria și, în același timp, și cea mai mare, cu 45 de hectare de rezervație naturală. Este casă pentru aproximativ 600 de animale din 130 de specii, multe dintre ele rarități pe plan european, despre care vă voi lăsa să aflați în cadrul vizitei, dar nu lipsesc nici preferatele copiilor precum felinele de talie mare, cămilele, suricatele sau girafele. Animalele locuiesc în spații cât mai apropiate de habitatul lor natural, iar un sfert din speciile prezentate sunt din categoria speciilor periclitate. În incinta parcului se află și un centru de recuperare și salvare care găzduiește animale rănite sau pui rămași orfani, iar centrul educațional pentru protecția mediului oferă programe zilnice de prezentare a animalelor, în engleză și în maghiară, special concepute pentru copii.

Excursie cu copiii la Szeged - Szeged Zoo
Excursie cu copiii la Szeged – Szeged Zoo

În afara habitatelor animalelor, grădina zoologică din Szeged mai oferă și locuri de joacă pentru copii, spații de recreere pentru întreaga familie, un bar cu terasă și un magazin de suveniruri. În timpul verii există și opțiunea vizitelor nocturne, organizate în fiecare lună.

Excursie cu copiii la Szeged – orar si preturi Zoo

Grădina zoologică din Szeged se deschide zilnic la ora 9 și se închide la 16 în lunile de iarnă (ianuarie, februarie, martie, noiembrie și decembrie), la 18 în aprilie și octombrie, la 19 în mai și septembrie și la 20 în lunile de vară (iunie, iulie și august). Biletul de intrare este 1750 HUF (25 lei) pentru un adult, 1150 HUF (17 lei) pentru un pensionar sau copil între 3 și 14 ani, 1300 HUF (19 lei) pentru elevi și studenți peste 14 ani, sau 4200 HUF (60 lei) pentru o familie cu 2 adulți și 1 copil, iar fiecare copil suplimentar plătește doar 700 HUF (10 lei).

Mai există prețuri speciale pentru grupuri de adulți, de preșcolari, de școlari sau pensionari și există și posibilitatea achiziționării de abonamente valabile timp de 1 an. Tot contra cost, se oferă și ghid în engleză sau maghiară. Și apropo de ghid, există și o aplicație pentru telefon pe care o puteți instala gratuit, pe nume ZooGuide Szeged, care oferă tot felul de informații interesante despre viața animalelor de la zoo, dar și informații utile despre prețul biletelor, orarul sau programele speciale din anumite zile.

Excursie cu copiii la Szeged - Zoo Szeged
Excursie cu copiii la Szeged – Zoo Szeged

Excursie cu copiii la Szeged – plata cu cardul doar la intrare in Zoo

Noi am fost cu copiii la zoo din Szeged într-un weekend de mai, împreună cu încă două familii. Am ajuns acolo la ora prânzului și ne-am căutat locuri de parcare pe marginea drumului, la fel ca alți vizitatori. Deși afară era plin de mașini, înăuntru nu era deloc înghesuială, așa că am reușit să vizităm totul în ritmul nostru, fără să ne simțim împinși de la spate.

Am putut plăti cu cardul la casa de bilete, însă înăuntru, la chioșcurile cu gustări nu se putea plăti decât cu numerar, în forinți. Am tras spășiți toată ziua de singurul pachet de biscuiți rătăciți prin căruciorul Anei, în timp ce ne făceam o notă mentală ca data viitoare să venim cu cash.

Animalele arătau bine întreținute, dar unele dintre ele erau toropite de căldură și bineînțeles că nu își făceau un scop din a ni se arăta nouă. Copiii au fost impresionați de niște maimuțe mai jucăușe, apoi de tigru și de hipopotamii pitici. Girafele au fost de asemenea un punct de atracție, apoi suricatele și pinguinii, dar și alte animale, unele despre care nici nu mai auzisem vreodată înainte.

Per total, grădina zoologică din Szeged este un loc care merită vizitat pe îndelete.

Excursie cu copiii la Szeged - Szeged Napfényfürdő Aquapolis
Excursie cu copiii la Szeged – Szeged Napfényfürdő Aquapolis

Cu copiii la strand in Szeged

Deschis în 2010, ștrandul Aquapolis din Szeged este unul din principalele puncte de atracție pentru turiști. Complexul oferă o suprafață de 4400 mp de bazine de diferite forme și utilități, dar ceea ce îl face deosebit de interesant este ansamblul de tobogane – aici se găsește cel mai lung tobogan de apă cu funcționare întregul an din Europa (272 metri).

Excursie cu copiii la Szeged - strandul Aquapolis
Excursie cu copiii la Szeged – strandul Aquapolis

Spre deosebire de celelalte ștranduri de la granița dintre Ungaria și România, indicatoarele de pe drum nu te conduc chiar atât de evident către destinație, probabil și pentru că Szegedul mai are multe altele de oferit. De aceea ar fi bine să vă bazați pe GPS sau pe vreo hartă pentru localizare. Odată ajunși acolo veți avea surpriza plăcută să aflați că oamenii s-au gândit și să amenajeze o parcare subterană destul de încăpătoare. Teoretic se plătește parcarea cu 100 HUF pe oră pentru oaspeții ștrandului, practic însă, de câte ori am fost acolo, dintr-un motiv sau altul, nu am plătit nimic.

Excursie cu copiii la Szeged - Strandul din Szeged
Excursie cu copiii la Szeged – Strandul din Szeged

Excursie cu copiii la Szeged – Preturi bilet intrare strand

Ultima data cand am fost cu copiii la strand biletul de intrare pentru o zi întreagă (9-20) costă 4900 HUF (70 lei) pentru adulți, 2500 HUF (36 lei) pentru pensionari și copii între 4-12 ani, 4200 HUF (60 lei) pentru tineri (12-23 ani). Biletul oferă dreptul de a folosi ștrandul, bazinul de înot, sauna, piscinele cu tobogane, piscinele de la welness de familie și cele cu apă termală, lumea mama și copilul, locul de joacă și vestiarul. Se mai oferă reduceri pentru cei care stau doar până la ora 13 sau ajung după ora 16, pentru cei care vor să folosească doar partea neacoperită sau pentru cei care folosesc două ore înainte sau după program bazinul de înot. Accesul la secțiunea welness domol (saune, piscine, jacuzzi, infrasauna, salină, aromaterapie) se plătește separat și este rezervat doar celor peste 16 ani.

Excursie cu copiii la Szeged - Wellness
Excursie cu copiii la Szeged – Wellness

Aquapolis nu este doar despre tobogane. Pentru oaspeții care nu caută senzații tari, există opțiunea de relaxare cu hidromasaj, cascade, jacuzzi și coridoare cu curenți de apă, sau zona de „wellness domol” (cum îi spun ei).

Excursie cu copiii la Szeged - bazinele pentru copii
Excursie cu copiii la Szeged – bazinele pentru copii

Excursie cu copiii la Szeged – la strand cu bebelusi

Celor mici le sunt dedicate spații ample, bazine speciale pentru bebeluși cu adâncime mică, o cameră de joacă în stil labirint pe patru nivele și spațiul mama și copilul foarte generos, cu pătuțuri, loc de schimbat scutecele, spațiu pentru alăptat sau pentru preparat laptele praf, dar și o încăpere întunecoasă cu două paturi single de adulți, numai bune pentru copiii care sunt obișnuiți să adoarmă împreună cu mama.

Spațiul mama și copilul are un perete de sticlă prin care se vede în una din piscinele interioare, deci părinții ai căror copii dorm în pătuțuri pot chiar să se bucure de o bălăceală în timp ce trag cu ochiul la pruncul adormit.

Nodul în papură este lipsa unor olițe sau reductoare pentru wc-uri și amplasarea spațiului mama și copilul diametral opus față de spațiul de joacă și bazinele pentru copii (partea bună e că, teoretic, e mai liniște).

La etaj, tot în aceeași clădire, se găsește un mic food court care funcționează tot timpul anului. Un alt aspect interesant este faptul că oaspeții hotelului Forras de alături au acces direct printr-un coridor și tarife preferențiale, deci dacă vă hotărâți să rămâneți peste noapte, acesta ar fi un motiv în plus.

Excursie cu copiii la Szeged - Strandul pe exterior
Excursie cu copiii la Szeged – Strandul pe exterior

Excursie cu copiii la Szeged – zona de afara a strandului

În zona outdoor se găsesc mai multe piscine: cea de înot, piscina cu tobogane, piscinele pentru copii și o piscină care face legătura cu zona welness pentru familii din interior. În apropierea acestor din urmă piscine se află o mică porțiune de gazon în pantă, la poalele singurilor copaci mai înalți din incintă, deci unicul loc cu umbră naturală. Locul ar fi ideal pentru că se învecinează și cu piscinele pentru copii, însă, din cauza posibilității achiziționării de bilet diferențiat (doar afară sau peste tot), între acea zonă și piscine se află interpus un gard, iar poarta de acces e destul de departe.

Excursie cu copiii la Szeged – zona pentru mancare

Altă posibilitate de a sta la umbră este dată de șezlongurile cu umbrele aflate în imediata apropiere a vestiarelor de vară. Tot acolo se află și terasele și tarabele cu mâncare, cu o ofertă foarte variată, de la fast food la mâncare gătită, tot felul de deserturi sau gustări, băuturi alcoolice și nonalcoolice. Unele dintre tarabe acceptă și plata cu cardul, dar, pentru cele care vor neapărat cash, există un bancomat chiar la intrare. Și aici am găsit personal vorbitor de limba română și meniuri traduse în română, la fel ca restul inscripționărilor din incintă.

Prețurile sunt accesibile, mâncarea a fost rezonabilă atât cantitativ cât și ca gust și aspect. Dacă vreți să vă aduceți mâncarea de acasă, este permis. Sau cel puțin nu este interzis. Dar la câte bunătăți sunt de cumpărat, vă veți întoarce cu bagajele pline.

Excursie cu copiii la Szeged - piscinele termale
Excursie cu copiii la Szeged – piscinele termale

Excursie cu copiii la Szeged – zona de tratament

Mai există o secțiune a ștrandului în partea indoor unde nu am fost niciodată: cea de tratament. Acolo se pot face tratamente medicinale cu apă (bazin cu apă minerală, împachetări cu nămol, baie cu greutăți, baie carbogazoasă, masaj medicinal, hidromasaj, gimnastică medicală în apă) sau fizioterapie (gimnastică individuală sau de grup, tratamente cu laser, cu ultrasunete și altele), masaj de diferite tipuri. Există chiar un spital cu regim de internare de zi, chiar în incintă, unde tratamentele sunt decontate de casa de asigurări de sănătate (bineînțeles pentru cetățenii maghiari aflați în relație contractuală cu casa) sau pot fi plătite de beneficiar.

Excursie cu copiii la Szeged – alte locuri de vizitat

Ca în orice oraș european, și centrul Szegedului are locuri frumoase care merită cel puțin o plimbare pe înserat: Piața Domului, Grădina Botanică a Universității, Karasz utca (pietonala din centru cu toate terasele, restaurantele și magazinele de fitze), piața Szechenyi, fântâna Anna, biserica Votivă și Sinagoga, Puntea Suspinelor, podul Belvarosi sau Panteonul National .

Excursie cu copiii in Szeged - Karasz utca
Excursie cu copiii in Szeged – Karasz utca

Dacă aveți timp și de muzee, au și din acestea câteva, printre care chiar și un muzeu al ardeiului paprica de Szeged și al salamului Pick. Dacă sunteți interesați de cumpărături, există două mall-uri de dimensiuni medii și diferite supermarketuri.

Szeged este un oras interesant care are multe de oferit turistilor de orice varsta, astfel ca vă recomand cu toată inima să nu ocoliți orașul Szeged atunci când vă faceți planurile pentru o excursie in Ungaria cu copiii.


Sabina scrie articole interesante despre beneficiile trambulinelor pe blogul magazinului online ExercitiiFitness.ro unde puteți găsi trambuline copii la prețuri foarte mici.

Ti-a placut acest articol? Lasa un mesaj!

Related posts

Leave a Comment