You are here
Trimestrul al doilea de sarcina Sarcina 

Jurnal prenatal: Trimestrul al doilea de sarcina

Jurnal prenatal: Trimestrul al doilea de sarcina – săptămânile 14 si 27

Trimestrul al doilea de sarcina
Trimestrul al doilea de sarcina

Trimestrul al doilea, adică acel interval de timp care se întinde între săptămânile 14 si 27 sau 28, în funcție de unde întrebi, este cunoscut ca perioada cea mai plăcută a sarcinii. Trec grețurile matinale, iar sarcina nu e incă atât de mare încât să incomodeze în activitățile zilnice. Deși am spus de mai multe ori că nu îmi place să fiu însărcinată, trebuie să recunosc că, atât comparativ cu prima dată, cât și în ”valoare absolută”, trimestrul al doilea a fost foarte îngăduitor cu mine. Și o să detaliez mai departe.

Trimestrul al doilea de sarcina - partea cu mancatul
Trimestrul al doilea de sarcina – partea cu mâncatul

Trimestrul al doilea de sarcina: partea cu mâncatul

Am scăpat mai repede de grețuri decât în sarcina cu Tudor și am avut surpriza plăcută să constat că ele nu au fost înlocuite de pofte nemăsurate sau prea ciudate. Fiind în toiul verii, plăcerea mea vinovată era dată de granita, pentru care recunosc că traversam orașul ca să îmi cumpăr câte un pahar, iar în concediu nu cred că a trecut vreo zi fără ea. O altă ciudățenie care m-a ținut aproape două luni a fost imposibilitatea de a mânca aproape orice fel de carne (excepție au făcut unele mezeluri, peștele și fructele de mare). Norocul a făcut că, fiind vară, nu am dus lipsă de variante înlocuitoare. Am renunțat și la vitaminele din cutie în favoarea celor luate direct din alimentație. Din punctul de vedere al kilogramelor acumulate, am reușit doar să le pun la loc pe cele pierdute în primul trimestru. (Deși trebuie să recunosc că nu am avut un start foarte bun, deoarece aveam deja ceva kilograme suplimentare.) Cu toate astea, burta a devenit greu de neobservat destul de devreme, ceea ce era pe de o parte bine fiindcă primeam fără probleme tratamentul preferențial pentru gravide (oferit scaunul în mijloace de transport în comun – în puținele ocazii când am mers cu ele, prioritate la cozi etc.) dar și întrebări despre câți gemeni am acolo și câte zile mai am până nasc (exagerez și eu un pic, ca să fac haz de necaz).

Trimestrul al doilea de sarcina - locatara din burtica
Trimestrul al doilea de sarcina – locatara din burtica

Trimestrul al doilea de sarcina: locatara din burtică

Așa cum v-am anunțat deja pe cei care ați avut curiozitatea să citiți articolul precedent din jurnalul de sarcină, micuța ființă care locuiește temporar în mine este o fetiță. După îndelungi căutări și negocieri care nu au condus la nimic concret între noi, cei doi părinți, salvarea legată de alegerea numelui a venit din partea lui Tudor, care a proclamat că pe surioara lui o să o cheme Ana Dora. Având în vedere ce nume alegea în mod normal pentru jucăriile lui sau în poveștile pe care le inventează, am răsuflat ușurați si am fost de acord cu propunerea lui. Deși se spune că la a doua sarcină se simt mișcările fătului mai devreme decât la prima, eu am reușit să identific fără echivoc loviturile doar din săptămâna 20 (pe Tudor îl simțisem de la 16 săptămâni). Oricum, a recuperat imediat timpul ”pierdut”, după un program mereu în contratimp cu mine.

Comparativ cu prima sarcină am fost la mai puține controale medicale. Nu am ratat însă screeningul din trimestrul al doilea de sarcină, un control ecografic în care se examinează fiecare parte a corpului fătului (creierul, fața, coloana vertebrală, inima, stomacul, intestinele, rinichii și membrele), placenta și lichidul amniotic, dar și lungimea colului uterin pentru estimarea riscului de naștere prematură. Totul a fost bine și frumos la control, micuța crescuse cam cât o vânătă din grădina bunicii mele și era foarte vioaie, iar data estimată a întâlnirii cu ea a rămas stabilită tot cândva la mijlocul lui noiembrie.

Trimestrul al doilea de sarcina - starea fizica
Trimestrul al doilea de sarcina – starea fizica

Trimestrul al doilea de sarcina: starea fizică

Dacă în primul trimestru nu îmi doream altceva decât să dorm toată ziua, în trimestrul al doilea de sarcină această nevoie de odihnă s-a mai estompat, în sensul că reușeam să mă trezesc mai devreme, dar sufeream când nu reușeam să dorm de după-amiază împreună cu Tudor. Principala mea nemulțumire din timpul somnului este însă dormitul pe laterale, care mi se pare foarte incomod. În continuare oboseam destul de repede dacă trebuia să stau mai mult în picioare sau să merg pe jos, iar în zilele foarte călduroase amețeam frecvent (am înțeles că asta se întâmpla din cauza tensiunii arteriale scăzute). Nu am reușit să fac atât de multă mișcare pe cât mi-aș fi dorit. Am renunțat și la încălțămintea cu tocuri din cauza durerilor de spate, iar pentru susținerea burții în perioade mai lungi de efort fizic am folosit o centură prenatală reglabilă cu scai, pe care o aveam din prima sarcină. Problemele cu varice, vergeturi și alte afecțiuni ale pielii care mai pot apărea în sarcină m-au ocolit, din fericire, dar am fost nevoită să renunț la verighetă și la pantofii mai înguști pentru că nu mă mai încăpeau, iar uneori aveam parte de cârcei dimineața sau de mâini amorțite. De asemenea, cu toate că nu e în mod special interzis, am renunțat la ridicarea greutăților în timpul sarcinii.

Trimestrul al doilea de sarcina - starea emotionala
Trimestrul al doilea de sarcina – starea emoțională

Trimestrul al doilea de sarcina: starea emoțională

Îmi amintesc că în prima sarcină mi se întâmpla frecvent să am atacuri de panică și o stare generală de nesiguranță legată de capacitatea mea de a mă descurca în noul rol, cel de mamă, dar și de a îmi vedea de vechile roluri cu destulă dibăcie. Privind retrospectiv, cred că mi-am ales greșit lecturile de pregătire, iar acelea nu făceau decât să îmi adâncească fricile și nesiguranța. De această dată am renunțat la cărțile precum ”La ce sa te aștepți când ești însărcinată”, care de fapt nu m-au pregătit suficient pentru naștere și deloc pentru ceea ce urma să se întâmple ulterior. Am citit în schimb cărți care să mă pregătească de viața cu doi copii în loc de unul. Nu pot să promit că nu mă va lua valul un pic mai târziu, dar cel puțin până acum cred că am reușit să mă păstrez destul de zen. Instinctul de cuib despre care se spune că se dezvoltă în trimestrul al doilea de sarcina s-a instalat oarecum împins de la spate, deoarece aveam ceva de amenajat prin casă (și pentru venirea Anei, dar nu numai) și aștepta de ceva timp să se întâmple.

Trimestrul al doilea de sarcina - copilul mai mare
Trimestrul al doilea de sarcina – copilul mai mare

Trimestrul al doilea de sarcina: comportamentul copilului cel mare

Probabil vă așteptați să vă spun câte ceva și despre Tudor și cum se simte el în postura de viitor frate mai mare. Dacă în primul trimestru de sarcină nu a fost prea interesat de subiect, în al doilea trimestru de sarcină l-am simțit mai curios în legătură cu ceea ce crește în burtica mea, cum arată, ce o să facă după ce iese. I-am arătat ecografiile mai relevante și unele filmulețe de pe internet despre dezvoltarea intrauterină a fătului. În relație cu mine, a devenit mai drăgăstos, mai pupăcios și în același timp mai comunicativ și rezonabil, deși nu pare în mod special foarte dornic să îmi facă viața mai ușoară doar fiindcă sunt însărcinată. Pe de altă parte, însă, a început să nu mă mai prefere în activitățile din timpul zilei (mâncatul, jucatul etc.) și îmi spune adeseori că el vrea cu bunica, iar cu mine doar la somn. Copilul și mai mare, cu numele de cod ”soțul”, se străduiește însă mult mai mult să mă menajeze, iar diferența față de sarcina anterioară este că nu mă mai tratează ca pe o persoană neajutorată.

Am spus-o de mai multe ori: nu îmi place să fiu însărcinată. Povestea cu barza mi se pare mult mai avantajoasă. Dacă sarcina ar însemna însă de trei ori trimestrul al doilea, cred că aș fi mult mai entuziasmată.

Pe pagina de facebook Blogul Sabinei puteti găsi mai multe detalii și informații despre articolele de pe blogul Sabinei.

Ti-a placut acest articol? Lasa un mesaj!

Related posts

Leave a Comment