You are here
Saptamana doisprezece de sarcina Sarcina 

Jurnal prenatal : saptamana doisprezece de sarcina

Screeningul de trimestrul întâi în saptamana doisprezece de sarcina

Saptamana doisprezece de sarcina
Saptamana doisprezece de sarcina

Dintre cele patruzeci de săptămâni de sarcina, există câteva care dau mai multe emoții părinților decât celelalte. Există diferite motive pentru fiecare din ele, iar saptamana doisprezece de sarcina este una dintre acestea.

Din punctul de vedere medical, al urmăririi sarcinii, acum are loc screeningul de trimestrul întâi. Un medic specialist in medicină fetală și acreditat de Fundația de Medicină Fetală va calcula riscul fătului pentru trisomiile 13, 18 și 21 (adică sindromul Patau, sindromul Edwards și, respectiv, sindromul Down), dar și riscul mamei de a dezvolta preeclampsie (hipertensiune arterială în timpul sarcinii).

Calcul risc trisomii și preeclampsie în saptamana doisprezece de sarcina

Riscul calculat pentru trisomii se determină având în vedere riscul bazal (care ține cont de vârsta mamei), factorii ecografici (grosimea translucenței nucale, osul nazal, doppler valva tricuspidiană, doppler de duct venos și frecvența cardiacă fetală) și factorii biochimici din serul matern (PAPP-A și free beta-HCG). Riscul pentru preeclampsie se calculează pe baza caracteristicilor demografice și a istoricului medical și obstetrical al mamei, dar și a Doppler-ului arterelor uterine și rezultatului analizei pentru PAPP-A. În urma rezultatului acestui screening, se poate stabili dacă este sau nu necesar un diagnostic prenatal invaziv, cum ar fi biopsia de vilozități coriale.

În teorie totul e bine și frumos, în realitate bineînțeles că am avut emoții și de data aceasta. Rezultatele analizelor de sânge nu au fost prea grozave și îmi aduceau riscul biochimic pe la 1 din 49. Din fericire, măsurătorile ecografice au readus rezultatul calculului la normal și am putut răsufla ușurați: nu sunt necesare investigații invazive suplimentare.

Data nașterii copilului

Alte măsurători ecografice din aceeași zi au arătat că micuța făptură care crește în mine a ajuns deja la peste 6 centimetri lungime (tot cranio-caudală), are toate mâinile și picioarele regulamentare și restul organelor interne sunt la locul lor. Data nașterii estimată ecografic este 16 noiembrie 2014. Data trecută, cu Tudor, estimarea ecografică a fost destul de corectă, doar câteva ore ne-au despărțit de împlinirea ei.

Sexul copilului divulgat în saptamana doisprezece de sarcina

Deși principalul motiv pentru care se planifică screeningul în apropiere de saptamana doisprezece de sarcina este depistarea precoce a semnelor unor eventuale anomalii, majoritatea părinților așteaptă cu nerăbdare ca ecografia să le arate, în plus față de un copil sănătos, și care este sexul copilului. L-am aflat și noi, și fiindcă știu că de abia așteptați să vi-l spun și vouă (puteți porni tobele….): este…FETIȚĂ !!! Și nu, nu avem încă stabilit nume pentru ea, deci vă puteți pune imaginația la contribuție pentru a ne da idei. S-ar putea chiar sa le luam în considerare 🙂

Pe pagina de facebook Blogul Sabinei puteti găsi mai multe detalii și informații despre articolele de pe blogul Sabinei.

 

Ti-a placut acest articol? Lasa un mesaj!

Related posts

Leave a Comment