You are here
Trimestrul al treilea de sarcina : locatara din burtică Sarcina 

Jurnal prenatal : trimestrul al treilea de sarcina

Jurnal prenatal : trimestrul al treilea de sarcina – retrospectivă

M-am obișnuit să scriu în articolele din seria ”jurnal prenatal” despre fazele deja încheiate, însă acum, când deja am ajuns aproape la capăt cu trimestrul al treilea de sarcina, cred că se impune o mică retrospectivă înainte ca lucrurile să se precipite și să nu mai apuc să scriu despre asta.

Later edit: Mă apucasem să scriu acest articol chiar în noaptea dinainte de ziua nașterii, dar nu am apucat sa îl termin, așa că l-a continuat doar după încă aproape trei săptămâni. 

Trimestrul al treilea de sarcina : nesfârșita listă de neplăceri
Trimestrul al treilea de sarcina : nesfârșita listă de neplăceri

Trimestrul al treilea de sarcina : nesfârșita listă de neplăceri

Dacă veti căuta pe google articole despre trimestrul al treilea de sarcină, sau de altfel chiar și în cărți foarte citate/citite cum ar fi What to Expect… , cel mai adesea veți găsi o listă lungă de neplăceri pe care le aduce cu sine ultima perioadă a sarcinii. Senzația pe care o aveam citind este că pur și simplu primeam undă verde pentru a mă tot plânge și a mă simți o victimă a circumstanțelor. Recunosc că, la prima sarcină, am căzut în capcană: așteptam să identific fiecare din aceste neplăceri de parcă de ele ar fi depins ducerea la bun sfârșit a sarcinii. Acum însă am refuzat să le acord mai multă atenție decât ar fi meritat. De multe ori mi s-a întâmplat chiar să uit că au survenit unele schimbări în corpul meu, iar trecerea prin fața unei oglinzi să mă ia prin surprindere, mai ales dacă ajungeam să mă văd din profil (și asta pentru că, tot spre deosebire de prima sarcină, burta a devenit mult mai voluminoasă.

Trimestrul al treilea de sarcina : viata merge inainte
Trimestrul al treilea de sarcina : viata merge inainte

Trimestrul al treilea de sarcina : viața merge înainte

Chiar și din noua postură de balenuță pe uscat, am continuat să îmi văd de treaba cea de toate zilele, nu că ar fi fost vorba de muncile câmpului sau că ar fi dat peste mine cine știe ce apucături de gospodină model. Am reușit, mai ales în prima parte a acestui ultim trimestru, să fac față diverselor deplasări mai aproape sau mai departe de casă: v-am povestit în articole precedente despre excursia pe Cheile Nerei, despre city break-urile care ne-au adus la Luxemburg și Amsterdam, la care se adaugă motivul principal pentru care ne aflam în zonă, târgul Automechanika de la Frankfurt, unde am participat ca vizitatori (a se citi: ne-am plimbat pe jos printre spații expoziționale a căror suprafață totală depășea 350 de mii de metri pătrați.)

Trimestrul al treilea de sarcina : viața merge înainte
Trimestrul al treilea de sarcina : viața merge înainte

Trimestrul al treilea de sarcina : soluția pentru arsurile pe esofag

Recunosc totuși că și pentru mine trimestrul al treilea de sarcină a venit cu unele neplăceri, însă nimic grav. Primele au apărut arsurile pe esofag. Miturile despre sarcină spun că aceste arsuri sunt un indicator pentru un bebeluș păros. Realitatea este că organele interne își reorganizează poziția în spațiul care le mai rămâne disponibil și astfel are loc refluxul gastroesofagian, adică alimentele și acidul gastric se întorc înapoi spre esofag. Am primit mai multe sfaturi despre cum să fac față acestei situații: lapte rece înainte de culcare, biscuiți, migdale, pâine prăjită – le-am scos din calcul deoarece nu mi-am dorit să adaug calorii nedorite la alimentația zilnică. Alte sugestii au fost din sfera farmaceutică: Rennie, Dicarbocalm, Maalox, însă nu am recurs la ele pentru că nu îmi place să iau medicamente decât când chiar nu se mai poate fără. Până la urmă am ales să iau câte o linguriță de bicarbonat de sodiu înainte de culcare și a funcționat perfect. Senzația de arsură a dispărut și aportul caloric a fost minim.

Trimestrul al treilea de sarcina : soluția pentru arsurile pe esofag
Trimestrul al treilea de sarcina : soluția pentru arsurile pe esofag

Trimestrul al treilea de sarcina : somnolența și anemia

O altă situație cu care m-am confruntat a fost somnolența accentuată, pe care nu aș numi-o chiar problemă pentru simplul motiv că îmi place să dorm. Am rezolvat-o dormind cu Tudor de după-amiază, iar în ultimele săptămâni, când el a început să doarmă la grădiniță, mi-a lipsit destul de mult.
Problema cu care m-am confruntat pe la finalul sarcinii a fost anemia, pe care a trebuit să o tratez cu mai multa seriozitate și cu perfuzii, fiindcă dădea în tot felul de alte neplăceri precum tensiunea ridicată. Dacă nu ar fi fost venele mele de toată jena, episodul cu perfuziile ar fi trecut aproape neobservat. Dar cum tot răul are și o parte de bine, experiența cu venele găurite și flebita care a urmat încercărilor repetate de a găsi o venă validă m-au ajutat să îmi stabilesc cu mai multă fermitate în planul de naștere faptul că nu doresc branulă pentru perfuzii pusă din oficiu, pentru orice eventualitate. Dar despre naștere voi povesti în alt articol, așa că nu insist cu detalii.

Trimestrul al treilea de sarcina : somnolența și anemia
Trimestrul al treilea de sarcina : somnolența și anemia

Trimestrul al treilea de sarcina : fenomenul de nesting

Tot în trimestrul al treilea se spune că apare fenomenul de nesting, adică sentimentul de nestăvilit că trebuie să iți organizezi cuibul pentru a acomoda cât mai bine puiul care urmează să vină. La mine era miza dublă, pentru că îmi propusesem și să pregătesc spațiul pentru viitoarea membră a familiei, dar și să renunț treptat și netraumatizant la co-sleeping (adică la dormitul împreună cu Tudor în camera lui). Totuși, nu pot să spun că simțeam o nevoie interioară de nestăvilit în direcția amenajărilor interioare, astfel că mai degrabă am mers cu valul împreună cu ceilalți membrii ai familiei care se preocupau mai intens de asta.

Trimestrul al treilea de sarcina : fenomenul de nesting
Trimestrul al treilea de sarcina : fenomenul de nesting

Trimestrul al treilea de sarcina : locatara din burtică

Pe măsură ce sarcina se apropia de termen, burta mea continua să se rotunjească, poate și pentru că locatara dinăuntru luase proporții considerabile, promițând să îl concureze pe frățiorul mai mare în ceea ce privește greutatea la naștere. La fel ca la prima sarcină, eu am luat 10 kilograme în total. Toate controalele medicale și măsurătorile arătau că e perfect sănătoasă, iar mișcările viguroase mă lăsau să cred că va fi tare distractivă viața alături de ea. Dorința de a o cunoaște cât mai curând concura cu cea de a trage de timp pentru a păstra măcar încă puțin din ceea ce numeam stabilitatea vieții curente.

Trimestrul al treilea de sarcina : locatara din burtică
Trimestrul al treilea de sarcina : locatara din burtică

Pe pagina de facebook Blogul Sabinei puteti găsi mai multe detalii și informații despre articolele despre sarcina și nastere de pe blogul Sabinei.

Ti-a placut acest articol? Lasa un mesaj!

Related posts

One thought on “Jurnal prenatal : trimestrul al treilea de sarcina

  1. Kira

    Excelent articol!!

Leave a Comment