You are here
Personal medical maternitatea privata Premiere Timişoara Nastere 

Maternitatea privata Premiere – A doua nastere

A doua nastere în maternitatea privata Premiere Timișoara

Fiindcă articolul despre a doua naștere s-a lungit foarte mult, am decis să scriu unul separat despre experiența șederii în maternitatea privata Premiere din Timișoara. Trebuie să menționez de la bun început că nu am mai fost internată niciodată într-un alt spital, nici de stat și nici privat. O singură dată, acum aproape 4 ani, când l-am născut pe Tudor, am stat trei zile tot în maternitatea privata Premiere din Timișoara care pe atunci se numea President. Neavând contact cu realitatea din spitalele de stat, s-ar putea să nu apreciez la adevărata valoare condițiile hoteliere, în special părțile care implică extazul pentru lipsa gongilor sau a mucegaiului. Nu mă așteptam să fiu cocoloșită doar pentru că eram într-un spital privat, îmi era suficient ca toată lumea să își facă meseria.

Maternitatea privata Premiere Timișoara
Maternitatea privata Premiere Timișoara

Salonul din maternitatea privata Premiere Timișoara

În urma nașterii naturale am fost cazată trei zile într-un salon din maternitatea privata Premiere Timișoara cu două paturi și baie cu duș, chiuveta în afara băii. Alt mobilier existent: două scaune (dintre care unul cu picioarele cam șubrede, a fost luat a doua zi de o infirmieră și nu am mai primit altul în loc, motiv pentru care nu am mai putut mânca în același timp și eu și colega de salon), o masă mică, o singură noptieră/dulap între paturi,  un dulap de haine cu două uși pe care îl împărțeam cu colega și un televizor cu destul de multe canale. Paturile erau cu sistem de reglare din panoul de butoane. Salonul avea și un balcon, dar nu l-am folosit deoarece era deja sezonul rece și nu eram echipată corespunzător pentru ieșit afară. Per total salonul mi s-a părut înghesuit, după ce aduceau și cele două pătuțuri mobile cu bebelușii era efectiv plin și nu mai aveam pe unde sa ne mișcăm.

Salon din matenitatea privata Premiere Timişoara
Salon din matenitatea privata Premiere Timişoara

Nu trebuie să aduci nimic de acasă în maternitatea privata Premiere Timișoara

Pe toată perioada șederii în maternitatea privata Premiere Timișoara am primit cămăși de noapte și șlapi de unică folosință, ceea ce în urmă cu 3 ani nu se întâmplase. Am apreciat asta, mai ales că în primele zile după naștere se cam pătează hainele, oricâtă grijă ai avea. Ce mi-a plăcut la cămăși era culoarea și faptul că erau concepute special pentru alăptare. Ce nu mi-a plăcut era faptul că degajările pentru sâni nu se puteau închide și eram mai mereu cu ei la vedere, fie că voiam sau nu. Un simplu nasture sau o capsă ar fi rezolvat problema cu costuri minime. Șlapii erau din cei de unică folosință, iar dacă e să le caut nod în papură trebuie să spun că mersul cu ei pe podelele reci de linoleum era cam neplăcut. Lenjeria de pe pat și cămașa de noapte erau schimbate doar la cerere, prosoapele din baie erau schimbate zilnic din oficiu. Consumabilele din baie (gel de duș cu betadină, tampoane absorbante, chiloți de unică folosință, șervețele umede, hârtie igienică) erau și ele reaprovizionate zilnic. În afară de periuța și pasta de dinți și eventuala cremă de față chiar nu aveai ce să îți aduci de acasă.

Dar, pe de altă parte, nici copiii mai mari nu îi vei putea aduce de acasă, pentru că nu sunt acceptați în maternitate, nici măcar pe hol. Singurul care este oficial primit în salon este tatăl copilului. Asta nu înseamnă că există alt loc de primire a musafirilor în afara salonului (excluzând aici o canapea răzleață de pe coridor). Pentru mine nu a fost un impediment major, fiindcă oricum nu îmi doream vizite în maternitate, dar regula este bătută în cuie doar pentru cei care își doresc să o respecte, pentru că altfel se încalcă aproape zilnic.

Nu trebuie să aduci nimic de acasă în maternitatea privata Premiere Timișoara
Nu trebuie să aduci nimic de acasă în maternitatea privata Premiere Timișoara

Bebelușii primeau și ei hăinuțe, scutece (de la Pampers) și cosmetice (șampon, cremă de funduleț, loțiune de corp de la Bubchen), precum și lapte praf pentru cei ale căror mame alegeau astfel (nu știu însă de la ce producător, noi nu am primit, data trecută când am fost în maternitate se dădea NAN1 de la Nestle). Hăinuțele erau în stare relativ bună, dar au fost ocazii când am găsit și găuri în material sau capse lipsă la body-uri, iar etichetele nu mai puteau fi citite pe nici una dintre ele, semn că au fost spălate de nenumărate ori. Copiii erau aduși în salon împachetați ca sărmăluțele, cu păturica de rigoare peste haine și cu mănuși. După prima zi am cerut soțului să îmi aducă de acasă unghiera ca să îi tai fetiței unghiile și să putem renunța la mănuși fără să am surpriza că se zgârie pe față. Una dintre asistentele de la neonatologie m-a informat sec și fără explicații că nu este voie să tăiem unghiile bebelușului atâta timp cât suntem internați, însă eu deja o făcusem.

Alăptarea exclusivă în maternitatea privata Premiere Timișoara

În maternitatea privata Premiere Timișoara se încurajează, cel puțin teoretic, alăptarea exclusivă și deci opțiunea rooming-in (adică bebelușul în salon cu mama cât mai mult timp posibil, dacă nu mereu). Practic, din ceea ce mi-a spus una din asistentele de la neonatologie, în perioada cât am fost eu internată eram singura care alăpta exclusiv și al cărei bebeluș nu dormea niciodată în salonul de nou-născuți pe timpul nopții. Dormitul în același pat de o persoană cu bebelușul nu era chiar foarte comod, dar am preferat să fac așa în loc să mă trezesc și să o iau din pătuț la fiecare trezire din noapte și apoi să o pun la loc când termina de mâncat.

Alăptarea exclusivă în maternitatea privata Premiere Timișoara
Alăptarea exclusivă în maternitatea privata Premiere Timișoara

Am anunțat la neonatologie că primul copil a fost alăptat până la trei ani și jumătate, când s-a înțărcat în timpul sarcinii și că intenționez să alăptez exclusiv și fetița, deci fără adaosuri de lapte praf. Dorința mi-a fost ascultată, dar încurajarea alăptării în cazul meu s-a limitat la a mă lăsa în pace să îmi văd de treabă, fără să mai vină cineva să verifice dacă atașarea la sân este corectă sau cum mă descurc în general. Probabil că, dacă ar fi existat un consultant de alăptare în maternitatea privata Premiere Timișoara care să arunce un ochi asupra noastră, ar fi observat frenul labial restrictiv.

Despre modul în care nu se prea încurajează alăptarea, aș vrea să cred că din lipsă de informare mai mult decât din rea-voință, aș putea scrie un articol separat, așa încât nu mai insist aici.

În ceea ce privește mâncarea în maternitatea privata Premiere Timișoara, masa se servea de trei ori pe zi, iar meniul era la alegere cu o zi înainte din vreo trei variante. În prima zi nu apucai să îți alegi, astfel că primeai din oficiu varianta pe care ți-o alegeau ei. Comparativ cu data trecută când am născut la această maternitate, mâncarea era mai gustoasă (adică mai puțin fadă). În afară de mâncare mai primeam apă plată în cantitate nelimitată. În una din zile ne-au întrebat dacă dorim cafea, dar am refuzat.

Personalul medical în maternitatea privata Premiere Timișoara

Legătura cu personalul medical se făcea prin intermediul unui buton de apelare de la capul patului sau prin telefonul din salon. Răspunsul era destul de prompt, chiar și noaptea, dar nu am abuzat de opțiunea aceasta. Două lucruri ar mai fi de îmbunătățit la interacțiunea dintre paciente și personal. În primul rând, aș renunța la datul buzna în salon și aprinsul becului la orice oră din noapte și l-aș înlocui cu o abordare mai finuță. Iar în al doilea rând aș institui ecusoane cu numele și funcția pentru tot personalul care intră în contact cu pacientele, deoarece de multe ori intra câte cineva în salon cu intenții bune și întreba dacă poate să ne fie de folos cu ceva, iar noi nu știam care îi sunt atribuțiile și dacă să amintim de absorbantele care erau pe gata în baie, să cerem o cremă pentru ragade sau să întrebăm despre factură.

Personal medical maternitatea privata Premiere Timişoara
Personal medical maternitatea privata Premiere Timişoara

Doamna psiholog care ne-a vizitat după naștere în salon a avut o abordare mult mai profesionistă decât cea care ne-a consiliat data trecută. Sfaturile ei aveau aplicabilitate concretă, nu rămâneau doar în zona teoreticului. Am apreciat în special sugestiile ei referitoare la restabilirea echilibrului familial în momentul sosirii nou-născutului și în spațiul care aparținea înainte numai primului născut. Principala preocupare a psihologului era recunoașterea semnelor de depresie post-partum. La două zile de la naștere eu eram euforică, nici gând de depresie. Consultația psihologică ar fi avut cu totul altă direcție dacă s-ar fi întâmplat câteva săptămâni mai târziu. Și nu pentru că ar fi descoperit vreo depresie, ci poate pentru că am fi avut o discuție pe situația concretă, în loc de presupuneri.

Una peste alta, experiența pe care am avut-o în maternitatea Premiere a fost una mulțumitoare, în mare parte deoarece de data aceasta știam ce îmi doresc, atât pentru mine cât și pentru fetița mea nou-născută.


Pe pagina de facebook Blogul Sabinei puteti găsi mai multe detalii și informații despre articolele de pe blogul Sabinei.

Ti-a placut acest articol? Lasa un mesaj!

Related posts

Leave a Comment