You are here
Maramures Iarna Excursie cu copiii Excursie in natura Excursie in Romania Excursie la munte 

Maramures iarna

Poate vă amintiți că, relativ recent, vizitam Maramureșul în prag de toamnă. Vă povesteam atunci despre o excursie in Maramures în zona Baia Mare – Baia Sprie – Lacul Mogoșa – Șuior. În acel articol îmi exprimasem și părerea de rău că nu am reușit să facem și o plimbare cu mocănița, din cauza distanței prea mari de la cazare până la Vișeu de Sus. De aceea, când a venit din nou ocazia să vizităm Maramureșul, am ales să ne cazăm în Moisei, fiindcă era aproape și de Vișeu de Sus, dar și de Borșa, unde aveam de gând să ne petrecem câteva zile pe pârtie.

Mocanita Viseu Maramures – Cazare

Am vizitat Maramureșul în perioada din jurul Zilei Naționale a României, deoarece în acest an s-a așezat bine în calendar și au rezultat vreo 5 zile libere. Ne-au însoțit trei familii de prieteni cu copii de vârste apropiate alor noștri, astfel că opțiunea cea mai bună a fost să închiriem o vilă întreagă, în regim hotelier.

Mocanita Viseu Maramures - Vila Lala Moisei
Mocanita Viseu Maramures – Vila Lala Moisei

Din ofertele online am ales Vila Lala din Moisei, recunosc că mai degrabă pentru raportul preț/facilități decât pentru designul interior. Vila are patru dormitoare la mansardă și la parter o cameră de zi, hol și o bucătărie foarte bine utilată. Afară mai exista un foișor cu grătar și o curte destul de mare, iar copiii se puteau juca în zăpadă.

Mocanita Viseu Maramures - interior Vila Lala Moisei
Mocanita Viseu Maramures – interior Vila Lala Moisei

Noi fiind mulți, am folosit și livingul pe post de dormitor, deci ne-a rămas doar holul dotat cu o masă lungă și multe scaune pentru socializare în momentele când ne strângeam toți înăuntru. Partea nu chiar atât de grozavă era că băile erau mai puține decât numărul camerelor, plus faptul că încălzirea era pe lemne și nu te puteai lăfăi în cadă cât aveai chef, fiindcă ar fi rămas ceilalți fără apă caldă. Partea cu încălzirea era cu dus și întors, fiindcă îl făcea pe proprietar să se prezinte cel puțin de două ori pe zi ca să bage lemne pe foc. Omul era volubil și săritor, în general dădea mai mult decât un simplu ”bună ziua”, ba chiar uneori se mai și întindea la vorbă.

Mocanita Viseu Maramures – Excursia

Excursia cu mocănița de pe valea Vaserului am planificat-o exact de Ziua Națională a României. Făcusem rezervările din timp prin e-mail, iar în dimineața plecării am ridicat biletele de la casieria din gară, de la Vișeu de Sus. Se poate achita cash sau cu cardul, iar pentru biletul Mocănița Special am primit, în plus față de biletul cu loc rezervat pentru călătoria propriu-zisă, și o serie de vouchere pe care le puteam preschimba pe traseu sau la stația finală cu o băutură răcoritoare, o cafea, un desert și un platou grill.

Mocanita Viseu Maramures - excursie cu copiii
Mocanita Viseu Maramures – excursie cu copiii

Mocanita Viseu Maramures – Vagoane inchise si incalzite

Plecarea mocanitei era programată pentru ora 9, dar fiindcă au fost foarte multe solicitări, s-a suplimentat cu încă un tren care a plecat la un sfert de oră după. În el am urcat și noi. Am avut un compartiment întreg (cât jumătate de vagon) disponibil doar pentru grupul nostru. Vagoanele erau închise cu geamuri, dotate cu bănci de lemn și cu sobe cu combustibil solid (brichete), pe care trebuia să le alimentăm noi periodic.

Mocanita Viseu Maramures - Nasa
Mocanita Viseu Maramures – Nasa

Mocanita Viseu Maramures – Organizare buna

Era cald în vagon, în special lângă sobă. Atât de cald încât uneori nu îmi doream să cobor din tren la opririle de pe traseu. Copiii însă au ieșit de fiecare dată, pentru a se juca în zăpadă și pe malul apei. Priveliștea făcea toți banii, atât în mișcare cât și în repaus. Ninsoarea care căzuse cu o noapte înainte făcea ca totul să pară desprins dintr-o poveste in aceasta excursie in natura. Iar pentru ca experiența să fie și mai plăcută, controlorul de bilete era o domnișoară drăguță care ne-a povestit câte ceva despre calea ferată și despre trenuri. Mecanicul a fost și el foarte prietenos și ne-a arătat cum funcționează locomotiva pe aburi.

Mocanita Viseu Maramures - De la Viseu pana la Paltin si inapoi
Mocanita Viseu Maramures – De la Viseu pana la Paltin si inapoi

Mocanita Viseu Maramures – Destinatia Paltin

După mai bine de 2 ore de mers domol am ajuns la vreo 20 de km de Vișeu de Sus, adică la stația Paltin. Acolo am avut timp să mâncăm platoul grill (desertul nu am mai apucat să îl primim, deoarece n-am fost pe fază și se terminase stocul) și să aruncăm un ochi prin micul muzeu al căii ferate. Mâncarea era decentă și la gust și cantitativ, însă lipsa unei săli de mese încălzite s-a simțit din plin pe frigul de afară. Un foc de tabără și băuturile calde au compensat cât de cât pentru scurt timp. Drumul de întoarcere a fost fără opriri și astfel am ajuns înapoi în gară la ora prânzului.

Mocanita Viseu Maramures – Partia Borsa

Celelalte două zile din aceasta excursie cu copiii la munte le-am petrecut pe pârtia Runc-Știol de lângă Borșa. Ningea deja zi și noapte, dar zăpada nu se așezase în strat suficient pentru schi. Am închiriat niște sănii de la baza telescaunului și le-am plimbat în susul și în josul pârtiei până când a venit seara.

Mocanita Viseu Maramures - Partia Borsa
Mocanita Viseu Maramures – Partia Borsa

Mocanita Viseu Maramures – Mancare buna la restaurantul hotelului Roman din Borsa

Am făcut pauze la prânz ca să mâncăm la restaurantul hotelului Roman, aflat în apropiere. Mâncarea era variată, prețurile rezonabile pentru un restaurant a la carte al unui hotel de trei stele, iar servirea promptă, deși le mai scăpau din detalii. Pentru cei interesați de cazare la baza pârtiei, hotelul părea să ofere tot confortul chiar și pentru cei care nu veneau acolo cu sporturile de iarnă în gând: piscină acoperită, saună și jacuzzi.

Mocanita Viseu Maramures - Cascada Cailor
Mocanita Viseu Maramures – Cascada Cailor

Mocanita Viseu Maramures – Spre Cascada Cailor

În ultima zi din aceasta excursie la munte ne-am învrednicit să și urcăm cu telescaunul până în vârf.  Mai ningea viscolit, cât să nu vezi nimic în jurul tău. Din acest motiv nu am reușit să vizităm faimoasa Cascada Cailor. Până acolo am mai fi avut de mers vreo 3 kilometri sau am fi putut să o luăm pe ocolite vreo 20 de kilometri pe drumul național, un traseu care dura cam o oră și jumătate.

Angajații de la telescaun ne-au sfătuit să nu încercăm pe vremea aceea. Am rămas deci cam jumătate de oră la stația de sus a telescaunului, mamele au zâmbit la pozele de grup și apoi s-au retras într-un refugiu, iar tații s-au declarat neimpresionați de viscol și au rămas să supravegheze copiii care alergau prin zăpadă. Cu toate că ne dăduseră pături pe care să ne așezăm, am înghețat de frig pe telescaun la coborâre.

Mocanita Viseu Maramures - Partia de ski Borsa
Mocanita Viseu Maramures – Partia de ski Borsa

Mocanita Viseu Maramures – Partia de ski de la Borsa

Deși nu am schiat in aceasta excursie cu copiii, am putut să ne facem o idee despre pârtie, deoarece urmărea îndeaproape traseul telescaunului. Lungă de 2 kilometri, ca dificultate era medie, la fel ca majoritatea pârtiilor din România. Destul de lată încât să poată fi abordată și de începători. În continuarea pârtiei de sub telescaun este o pârtie deservită de un teleschi, lungimea ei fiind de 1 kilometru.

Mocanita Viseu Maramures – Concluzii

Una peste alta, aceasta excursie in Romania in zona Maramureșului a reușit să ne surprindă plăcut și pe timp de iarnă. Am reușit să ne bucurăm de zăpada pe care nu o mai întâlnisem demult în Timișoara, de traiul liniștit, de locurile unde oamenii necunoscuți își oferă cu drag din timpul și priceperea lor, uneori doar ca să îți spună o vorbă bună, alteori ca să pună mâna și să te ajute să îți montezi lanțurile antiderapante pe roți.


Sabina scrie articole interesante despre beneficiile trambulinelor pe blogul magazinului online ExercitiiFitness.ro unde puteți găsi trambuline copii la prețuri foarte mici.

Ti-a placut acest articol? Lasa un mesaj!

Related posts

Leave a Comment