You are here
Al doilea an la ski in Franta la Valmeinier Vacanta cu copiii Vacanta in Franta Vacanta la munte Vacanta la ski 

Al doilea an la ski in Franta la Valmeinier

Poate că știți deja părerea mea, pentru că o spun des, dar cred că viața este prea scurtă ca să mergi de două ori în același loc în concediu. Deci sunt puține locuri pe lumea asta unde m-aș duce din nou. Totuși, anul acesta am mers pentru a doua oară în vacanta in Franta la Valmeinier.

 

Drumul până la ski in Franta la Valmeinier

Și asta în ciuda principalului inconvenient: distanța oarecum mare față de casă, aproximativ 1500 de kilometri, traduși în vreo 18 ore de mers cu mașina cu tot cu opririle de rigoare. Să nu mai vorbim despre faptul că se traversează Italia de la est la vest, deci cam 60 de euro taxe de autostradă per sens.

Drumul până în Franta la Valmeinier
Drumul până în Franta la Valmeinier

Iar cireașa de pe tort este tunelul Frejus care traversează Alpii și te scoate în Franța, care costă cam 55 euro dus-întors. În afară de durata și costul drumului, nu am găsit alte neajunsuri majore acestei destinații pentru vacanta la ski.

Locuri de vizitat pe drumul până la ski in Franta la Valmeinier

Însă chiar și ele pot fi transformate în experiențe pozitive. Spre exemplu, la drumul dus, o mică oprire în Torino dimineața e numai bună pentru dezmorțit oasele după o noapte de drum lung. Am luat micul dejun și apoi vacanta cu copiii la ski a continuat cu o vizita la Muzeul Național al Automobilului, o experiență interesantă și interactivă potrivită pentru toate vârstele.

Locuri de vizitat pe drumul până la ski in Franta la Valmeinier - Muzeul National al Automobilului Torino
Locuri de vizitat pe drumul până la ski in Franta la Valmeinier – Muzeul National al Automobilului Torino

La întoarcere de la ski in Franta la Valmeinier, dacă respectați ora check-out-ului de la cazare, prânzul vă poate prinde în apropierea orașului Milano sau chiar la cumpărături în Vicolungo The Style Outlets. Dacă, în schimb, forțați puțin plecarea de dimineață și mergeți la pas întins, puteți ajunge să petreceți o după-amiază la Veneția și tot vă mai rămân vreo două ore de shopping la Palmanova Outlet Village.

De ce ski in Franta la Valmeinier ?

Ceea ce recomandă Valmeinier pentru o vacanta la munte sunt următoarele: cazare la preț rezonabil,  în apartamente cu 2 camere (dormitor și cameră de zi) care pot găzdui până la cinci persoane, cu skipass inclus, sub 800 de euro pe săptămână pentru întreaga familie.

De ce ski in Franta la Valmeinier ?
De ce ski in Franta la Valmeinier ?

Școala de ski la care au mers copiii și anul trecut avea punctul de întâlnire exact la colțul hotelului. De altfel, hotelul unde am fost cazați de data aceasta, Le Renne, se află exact la baza pârtiei, puteai să schiezi până la intrarea în ski-room.

Cazare ski in Franta la Valmeinier ?

Despre Valmeinier v-am povestit și anul trecut, puteti reciti detaliile in articolele grupate in vacanta in Valmeinier. În mare parte, condițiile au rămas similare, deși am mers la un alt hotel de data aceasta. Se pare că toate apartamentele din stațiune sunt construite după același model, doar mobila diferă puțin.

Ski in Franta la Valmeinier - pe telescaun
Ski in Franta la Valmeinier – pe telescaun

Dormitorul e minuscul, cât să încapă un pat dublu și două noptiere plus un dulap într-o nișă din perete. Am reușit cu greu să întindem uscătorul de rufe lângă geam. Camera de zi are două canapele dintre care una extensibilă, deci pot dormi 3 persoane acolo, ceea ce s-a și întâmplat în cazul nostru. Baia are cadă, spre bucuria soțului meu, iar WC-ul era separat.

Ski in Franta la Valmeinier - Les Jeux
Ski in Franta la Valmeinier – Les Jeux

În zona chicinetei există o masă cu scaune, iar bucătăria e dotată acceptabil atât din punct de vedere al veselei cât și al electrocasnicelor (mașină de spălat vase, plită electrică, cuptor cu microunde, frigider cu congelator, cafetieră și fierbător, hotă), astfel că am putut să gătim zilnic.

Aveam televizor cu cablu și internet de două feluri, unul gratuit care mergea prost, și unul care mergea mediocru, cu plată.

Partii de ski in Franta la Valmeinier

În al doilea an aici mi-am dat seama că, ceea ce îmi place mai mult la Valmeinier este domeniul schiabil, deoarece m-a ajutat să îmi îmbunătățesc considerabil felul în care schiez. Să vă explic și de ce. Eu nu sunt o persoană care să accepte foarte multe riscuri, în special nu în cadrul activităților fizice pe care le întreprinde. Îmi place să mă simt în siguranță, îmi depășesc limitele încetul cu încetul. La ski, atitudinea mea se traducea prin precauție, viteză ținută mereu sub control (uneori prea mult) și căzături cât mai puține. Atunci când traseul ales se dovedea mai dificil decât mă așteptasem, mă panicam și deveneam rigidă, iar apoi îmi lua foarte mult să cobor anumite pârtii.

Domeniul de ski in Franta la Valmeinier
Domeniul de ski in Franta la Valmeinier

Partii de ski pentru toata lumea

Aici, la Valmeinier, avantajul este că, pentru orice loc din domeniul schiabil în care dorești să ajungi, există și opțiunea ușoară și cea dificilă. Este alegerea fiecăruia pe ce pârtie dorește să coboare, iar faptul că puteam alege dificultatea pârtiei mi-a dat încredere mai multă și m-a ajutat să îmi depășesc reținerile. V-aș arăta cum schiam în anii trecuți, dar mi-e rușine.

Partii de ski in Franta la Valmeinier - marcaje
Partii de ski in Franta la Valmeinier – marcaje

Ce îmi mai place la pârtiile de la Valmeinier este faptul că sunt foarte bine întreținute și marcate. Nu ai nevoie de harta tipărită a pârtiilor, deoarece ea există pe panouri la toate urcările și coborârile de pe telescaun, iar toate intersecțiile au indicatoare clare cu numele pârtiei, dificultatea ei și denumirea instalației de cablu către care merge. De-a lungul pârtiilor există panouri numerotate, iar numărul înscris pe panou reprezintă numărul sutelor de metri care au rămas până la capătul pârtiei. Poate părea un amănunt nesemnificativ, dar pentru cineva obsedat de control ca mine, faptul că știu în permanență cât mai e de coborât, este foarte util.

Cum ne relaxam pe partiile de ski in Franta la Valmeinier

Și pentru că după atâta schiat, mai vrei să îți tragi și sufletul, în locuri strategice de pe pârtie se găsesc câteva cabane bar sau restaurant, cu terase și șezlonguri la soare, dar și cu mese înăuntru pentru cei înfrigurați.

Partii de ski in Franta la Valmeinier - locuri de tras sufletul
Partii de ski in Franta la Valmeinier – locuri de tras sufletul

Dar sunt și spații de picnic amenajate în general la capătul de sus al telescaunelor, cu mese și bănci de lemn, pentru cei veniți cu mâncarea în traistă. Și sunt destui din toate categoriile.

Ski in Franta la Valmeinier pentru familii cu copii

În Valmeinier vin grupuri de adolescenți dar și familii cu copiii la ski. La finalul zilei se adună cu toții în centrul stațiunii, la baza telescaunului pentru apres-ski sau la activitățile propuse de echipa de animație a stațiunii, în colaborare cu Ecole du Ski Francais.

Ski in Franta la Valmeinier pentru familii cu copii - la ski cu mascota
Ski in Franta la Valmeinier pentru familii cu copii – la ski cu mascota

În timpul zilei, pe pârtii bântuie mascota stațiunii, Valmy, spre bucuria celor veniti cu copiii la munte. Aceasta a reușit în una din zile să facă o poză cu mine. O las aici, că știu că îmi citește blogul.

Scoala de ski in Franta la Valmeinier

Și fiindcă veni vorba de școala de ski, copiii noștri au fost în al doilea an la cursuri, mai entuziaști decât anul trecut și mai plini de energie. Două ore și jumătate în fiecare dimineață și-au urmat instructorii și și-au însușit tot ce li s-a arătat.

Scoala de ski in Franta la Valmeinier - Ecole du Ski Francais
Scoala de ski in Franta la Valmeinier – Ecole du Ski Francais

Tudor s-a întors chiar și cu o expresie franțuzească: mai nou își găsește des motiv să exclame câte un Oh-la-la! Cât privește partea cu schiatul, au început să lase plugul în pace, se descurcă mai bine la curbe și prind viteză mai mare, iar încet-încet au trecut de la pârtiile verzi la cele albastre.

Ski in Franta la Valmeinier pentru cei mici

Mezina noastră a avut și ea echipamentul de ski disponibil și entuziasmul la purtător. La fel ca fratele mai mare, a pornit de la câteva minute în fiecare zi, acomodare cu schiurile sub supravegherea atentă a tatălui ei.

Ski in Franta la Valmeinier pentru cei mici
Ski in Franta la Valmeinier pentru cei mici

Mai avem de așteptat până când va schia singură, dar ne mulțumim cu gândul că, întrebată dacă i-a plăcut la ski și dacă mai vrea să meargă, răspunde mereu afirmativ și vehement. Restul timpului și l-a petrecut mai casnic, cu bunica venită să o însoțească în timpul cât noi, părinții, eram pe pârtie.

Valmeinier a început să fie apreciat de români

Am părăsit Valmeinier la finalul sejurului, pe când vremea se înrăutățea. Deja viscolea de două zile și nu se mai putea schia (ultima zi, vineri, eu nici nu am mai încercat).

Ski in Franta la Valmeinier - distractie pe partie
Ski in Franta la Valmeinier – distractie pe partie

Activitatea principală a fost scoaterea mașinilor de sub zăpadă, pentru a doua zi. Din nefericire, toată noaptea a nins și dimineața bărbații au luat-o de la început. De apreciat a fost un utilaj de deszăpezire care a acționat inclusiv în parcări, deci plecarea a fost fără neplăceri. La coborâre ne-am bucurat să ne intersectăm și cu câteva mașini cu numere de România. Se pare că Valmeinier a început să fie apreciat și de alți români.


Sabina scrie articole interesante despre beneficiile trambulinelor pe blogul magazinului online ExercitiiFitness.ro unde puteți găsi trambuline copii la prețuri foarte mici.

Ti-a placut acest articol? Lasa un mesaj!

Related posts

Leave a Comment