You are here
Concediu la ski in Valmeinier Franta Vacanta cu copiii Vacanta in Franta Vacanta la munte Vacanta la ski 

Vacanta cu copiii la ski in Valmeinier Franta

Mai tineți minte că scrisesem acum ceva timp despre planurile noastre de a merge iarna aceasta la ski in Valmeinier Franța ? Dacă nu, atunci puteți să vă reamintiți citind Haideti cu noi la ski. Iată că timpul a trecut și noi ne-am întors deja din acea vacanta in Franta, drept pentru care m-am gândit să vă povestesc cum a fost.

Vacanta cu copiii la ski in Valmeinier Franta
Vacanta cu copiii la ski in Valmeinier Franta

Drumul până la ski in Valmeinier Franta

Distanța din Timișoara până în Valmeinier Franta este de aproximativ 1500 de kilometri, marea lor majoritate pe autostradă, traversând astfel Ungaria, Slovenia, Italia și doar vreo câțiva zeci de kilometri în Franța. Noi am plecat de acasă seara, pe la ora 20, astfel că dimineața la prima oră, când încă nici nu se luminase bine de ziuă, poposeam în Torino pentru a lua micul dejun și pentru a ne dezmorți puțin, cu o plimbare prin centrul orașului.

Drumul până la ski in Valmeinier Franta
Drumul până la ski in Valmeinier Franta

Două ore mai târziu ajungeam cu copiii la munte. Copiii au dormit în cea mai mare parte a timpului, iar singurul inconvenient în toată povestea drumului au fost taxele de autostradă. În Italia am plătit aproape 50 de euro, în Slovenia am fost nevoiți să luăm vinietă pe o lună întreagă, cu 29 de euro, deoarece pe 7 zile nu era suficient pentru dus și întors și nu există variantă intermediară. La trecerea din Italia în Franța am primit lovitura de grație, Tunelul Frejus, cu o lungime de 13 kilometri, al nouălea cel mai lung tunel din lume, care ne-a lăsat mai ușori cu 55 de euro (e drept că era dus-întors). Despre vinieta de Ungaria nici nu mai are rost să spun ceva, oricum a devenit cantitate neglijabilă comparativ cu celelalte taxe.

Stațiunea de ski Valmeinier Franta
Stațiunea de ski Valmeinier Franta

Stațiunea de ski in Valmeinier Franta

Spre deosebire de surioara ei, Valloire, stațiunea de pe versantul alăturat cu care împarte același skipass, Valmeinier pare concepută numai pentru turism. În special Valmeinier cota 1800 unde am stat noi este compusă exclusiv din unități de cazare care mai și seamănă între ele. În 2016 se aniversează 30 de ani de la lansarea stațiunii Valmeinier 1800 și a skiliftului Gros Crey  Cota 1500 are și partea ei de localnici, cam 600 de toți, deci nesemnificativi față de 10000 cât este capacitatea totală de cazare a hotelurilor și pensiunilor. Valmeinier este o stațiune de mărime medie comparativ cu celelalte din Franța, iar domeniul schiabil măsoară doar 150 de kilometri în lungime, dar numai bun pentru o vacanta la munte cu copiii.

Valmeinier pentru pietoni
Valmeinier pentru pietoni

Partea faină este că, indiferent de nivelul la care schiezi, se găsește ceva care să ți se potrivească. Există zonă special amenajată pentru copii, există un skilift pentru începători (fie ei adulți sau copii) pentru care nu se plătește nimic deși e mereu deservit de personal care să te ajute la urcare. Între principalele puncte de interes din vale se poate aproape întotdeauna alege un traseu mai ușor, cu pârtii albastre și verzi, sau mai dificil, cu pârtii roșii, așa-zisele scurtături. Sezonul acesta, așa cum știți, a fost unul extrem de călduros și zgârcit cu zăpada, motiv pentru care multe din pârtiile roșii și majoritatea celor negre erau închise din lipsă de zăpadă sau din cauza pericolului de avalanșă. Pârtiile deschise erau însă impecabile, foarte bine marcate, iar indicatoarele și hărțile bine puse la punct făceau aproape inutilă deținerea unui plan al pistelor tipărit. O altă parte faină este că aproape toate unitățile de cazare sunt în așa fel așezate încât distanța până la pârtie este extrem de mică. Efectiv ieși din hotel și te pui pe schiuri. Și, un alt lucru de bun simț, dacă nu dorești să te deplasezi cu mașina, nu trebuie să urmezi serpentinele de pe carosabil deoarece există scări pentru diferențele de nivel care scurtează traseul pietonilor foarte mult. Stațiunea are de toate, magazine, restaurante, pizzerii, închirieri de articole sportive, deci plimbările chiar își au rostul lor.

Apres-ski in Valmeinier Franta
Apres-ski in Valmeinier Franta

La sfârșitul zilei, distracția se continuă la baza pârtiilor, pe platoul de la cota 1500. Acolo se adună și copiii cu părinții lor pentru porția de minidisco în aer liber, dar și tinerii elevi și studenți care se distrează la apres-ski. Programul de animație este în general comun pentru toată stațiunea și este destul de divers. Se organizează vizionări de filme pentru copii la cinema-ul local, excursii la ferma de lactate din localitate, concursuri de săniuș, drumeții și altele. Un eveniment destul de interesant la care am participat doar ca spectatori a fost coborârea cu torțe organizată de școala de ski pentru a închide pârtia care funcționase pe nocturnă în acea seară. La finalul evenimentului s-a împărțit tuturor participanților și privitorilor ciocolată caldă.

Scoala de ski in Valmeinier Franta
Scoala de ski in Valmeinier Franta

Școala de ski in Valmeinier Franta

Dacă tot am adus vorba de școala de ski, trebuie să menționez că Tudor a fost beneficiarul cursului de nivel începător pentru copii. Timp de șase zile, începând cu ora 9:15 și terminând la 11:45, el și amica lui, fetița prietenilor noștri, erau înscriși la grupa Ursuleților. Aceștia au început în zona pentru copii, unde instructorii îi ajutau să urce dealul cu benzile rulante și apoi trăgându-se de o funie pe post de skilift, iar în coborâre le explicau cum se face plugul și apoi oprirea. A treia zi, când au fost suficient de pregătiți pentru pârtiile adevărate, i-au urcat cu telescaunul sus pe munte, de unde au pornit-o încet-încet cu plugul spre vale. E o placere sa mergi de dimineata cu copiii la ski si sa le citesti pe chipul lor nerabdarea de a fi acolo sus, in varful partiei.

Ecole de Ski Francais - scoala de ski in Valmeinier Franta
Ecole de Ski Francais – scoala de ski in Valmeinier Franta

Instructoarea care i-a preluat pe cei doi pui de români ai noștri vorbea și engleză (engleza aceea cu accent franțuzesc, exact ca în filme), ceea ce le-a fost oarecum util copiilor ca să înțeleagă ce li se spune. În mare parte, însă, lecțiile se bazau pe imitație, deci cuvintele ar fi putut chiar să lipsească. Era mai mult vorba de confortul nostru psihic, în sensul că, ne imaginam noi că nu vor fi atât de speriați copiii dacă vor rămâne singuri atâtea ore în grija unui adult care nu are o limbă comună cu ei. La finalul săptămânii, copiii au fost în stare să coboare singuri pe pârtiile verzi, să vireze în plug, să oprească la nevoie, să folosească bineînțeles instalațiile mecanice (skiliftul și telescaunul). Toate acestea au fost menționate în carnetul de competențe primit de la școala franceză de ski (sau Ecole de Ski Francais). Tudor și prietena lui, Eliza, au fost foarte mândri de ei și au declarat că acesta vacanta la ski este doar începutul.

Ski in Valmeinier Franta - partii pentru toate nivelurile
Ski in Valmeinier Franta – partii pentru toate nivelurile

Să vă zic și despre prețuri. Prețul pentru curs  de copii era 156 euro, fără să includă ski-pass, care pentru copiii până în 4 ani era gratuit (se plăteau doar 2 euro pentru card). Cam tot atât costa și cursul de începători pentru adulți, de care a beneficiat o persoană din grupul nostru. Skipass-ul pe 6 zile pentru un adult ne-a costat 149 euro deoarece l-am luat împreună cu cazarea la hotel. Separat ar fi fost 190 de euro, oricum mai ieftin decât prin Austria.

Ski in Valmeinier Franta - Allez, Allez, Allez
Ski in Valmeinier Franta – Allez, Allez, Allez

Cum am schiat noi

Trecuseră câțiva ani de când nu mai schiasem împreună cu Cristi și îmi era tare dor de asta. De aceea, i-am fost foarte recunoscătoare soacră-mii că ne-a însoțit în Franța cu unicul scop de a avea grijă de copii în timp ce noi eram pe pârtie. Inauguram și o pereche de schiuri noi care mă făceau să mă simt de parcă nu eram chiar atât de habarnistă precum crezusem, pârtiile erau foarte plăcute, vremea era numai bună, iar soțul îmi încuraja evoluția. Din când în când ne mai intersectam cu Tudor pe traseu, pe scurt, doar cât să ne asigurăm că e bine și să trecem pe lângă el. Am reușit să parcurgem aproape toate pârtiile de pe cele două văi, Valmeinier și Valloire. E adevărat că ne-am dus acolo în afara sezonului de vârf, dar ambele stațiuni erau destul de animate. Totuși, se stătea foarte puțin spre deloc la coadă la telescaune, iar pe unele porțiuni de pârtie ne regăseam adesea singuri.

Cazare Les Hauts de Valmeinier Franta - camera din hotel
Cazare Les Hauts de Valmeinier Franta – camera din hotel

Cazare in Valmeinier Franta

Hotelul Les Hauts de Valmeinier este format din două clădiri aflate față în față, iar între ele  se află parcarea exterioară. Mai există și o parcare acoperită, dar nu am nici cea mai vagă idee unde era. Cele două clădiri conțin mai multe apartamente cu două sau trei camere. Noi am stat în clădirea cu piscina și centrul welness, în ideea că ne-ar fi plăcut să ne bălăcim uneori. Din păcate, piscina avea apa de abia dezmorțită, așa că pe copii nu i-am dus deloc, iar noi cei mari ne-am dus o singură dată și ne-a fost de ajuns.

Cazare in Valmeinier Franta - living Les Hauts de Valmeinier
Cazare in Valmeinier Franta – living Les Hauts de Valmeinier

Hotelul era clasificat ca patru stele, deși nu prea îndeplinea standardele. Încăperile erau utilate cu strictul necesar, dar spațiul era mai degrabă restrâns. În dormitor de abia treceam printre pat și dulap, iar patul era îngust, de 140 de cm lățime. Am primit și  un pătuț de bebe, însă nu l-am folosit deoarece, în afară de balcon, nu am fi avut unde să îl instalăm. Camera de zi avea o canapea extensibilă pe care au dormit Tudor și bunica lui. Pe unul din pereții livingului era amenajată și chicineta cu plită electrică, cuptor cu microunde, hotă, frigider cu congelator, mașină de spălat vase, chiuvetă și niște rafturi și dulapuri cu veselă. Televizorul funcționa doar contra cost, dar am ales să îl ignorăm. Pentru internet am plătit, deși mergea tare prost. Am apreciat existența liftului, a depozitului pentru schiuri și clăpari, cu dulăpior cu cheie pentru fiecare apartament.

Cazare in Valmeinier Franta - din hotel direct pe partia de ski
Cazare in Valmeinier Franta – din hotel direct pe partia de ski

Recepția nu era disponibilă 24 de ore pe zi, ceea ce a fost destul de enervant mai ales la check-in, dar trebuie să recunosc că în perioada în care funcționa erau foarte eficienți. Spre exemplu, în una din zile am anunțat că nu funcționează aspiratorul și uscătorul de păr, iar în mai puțin de jumătate de oră ne-au fost înlocuite cu unele noi. Un aspect pe care nu l-am mai întâlnit până acum a fost curățenia finală care cădea în grija noastră. Astfel că, în dimineața plecării, după ce ne-am făcut bagajele, a trebuit să și șmotruim tot apartamentul, iar apoi să așteptăm un reprezentant al hotelului să dea verdictul pozitiv pentru a ne putea recupera garanția de 200 de euro lăsată la recepție în ziua sosirii. Mai aveam și opțiunea de a plăti vreo 40 de euro pentru curățenia finală, dar nu ne-a lăsat inima. De mâncat am mâncat numai în apartament, bunătățile gătite de mama lui Cristi, deci nu am ajuns să gustăm din bucătăria locală. O chestie interesantă pe care am observat-o însă era faptul că, dacă doreai să încerci specialitățile franțuzești pentru care erau necesare instrumente speciale (precum fondue sau raclette), băcăniile din zonă ofereau serviciul de închiriere a instrumentelor împreună cu vânzarea ingredientelor.

Vacanta cu copii la ski in Valmeinier Franta - Cota 1500
Vacanta cu copii la ski in Valmeinier Franta – Cota 1500

Concluzii in urma vacantei la ski din Valmeinier Franta

Principalul motiv pentru care nu aș vrea să merg in vacanta cu copiii la ski in Valmeinier Franta este distanța până acolo. Odată ajunși însă ne-am dat seama că a meritat drumul puțin mai lung, pentru că timpul va fi recuperat zilnic prin faptul că nu mai este necesar să străbați zeci de kilometri de la cazare și până la pârtie, așa cum se întâmplă în majoritatea cazurilor când mergi să schiezi pe un ghețar din Austria. Pe locul doi în lista ”de ce nu-urilor” ar fi prețul taxelor de autostradă, însă și acestea se contrabalansează cu skipass-uri mai ieftine, deci ieșim din nou pe plus.

Una peste alta, vacanta la Valmeinier a fost una excelenta, adtfel ca noi ne-am propus să revenim în Alpii francezi, poate nu chiar în aceeași stațiune, dar în aceeași zonă.

Vacanta cu copii la ski in Valmeinier Franta - Teleski Gros Crey
Vacanta cu copii la ski in Valmeinier Franta – Teleski Gros Crey

Sabina scrie articole interesante despre beneficiile trambulinelor pe blogul magazinului online ExercitiiFitness.ro unde puteți găsi trambuline copii la prețuri foarte mici.

Ti-a placut acest articol? Lasa un mesaj!

Related posts

Leave a Comment