You are here
Insula Hvar pentru familiile cu copii - plaja Dubovica Vacanta cu copiii Vacanta in Croatia Vacanta la mare 

Insula Hvar pentru familiile cu copii

Vacanta cu copiii la mare pe Hvar in Croatia

După trei ani la rând de mers in vacanta la mare în Grecia, am decis că anul acesta e momentul să schimbăm puțin destinația, chiar dacă nu foarte mult. Datele problemei erau următoarele: căutam o destinație potrivită pentru familii cu copii, destul de aproape de casă încât să putem merge cu mașina și, nu în ultimul rând, prietenoasă cu bugetul.

Grupul nostru era format din două familii cu copii între 1 și 5 ani. Nu eram la prima întâlnire cu Croația, însă anul acesta am ales pentru prima dată o insulă, în locul continentului. Și anume, cea mai însorită insulă a ei, Hvar, care se laudă cu o medie de 2800 de ore de soare pe an. Astfel, se contura o vacanta cu copiii la mare pe Hvar in Croatia pentru vara 2016.

Vacanta cu copiii la mare pe Hvar in Croatia
Vacanta cu copiii la mare pe Hvar in Croatia

Ca fapt divers, am aflat că în Hvar nici nu ninge prea des, iar când se întâmplă așa ceva, obiceiul locului spune că toți turiștii primesc cazarea gratis. Numai bine pentru vacanta in Croatia ! Am hotărât să ne cazăm în Stari Grad (Orașul Vechi, în traducere), cel mai vechi oraș din Croația, care aniversa 2400 de ani de la înființare (sub forma unei colonii grecești cu numele de Faros), chiar în 2016, anul vizitei noastre.

Vacanta cu copiii in Croatia pe insula Hvar
Vacanta cu copiii in Croatia pe insula Hvar

Drumul până la insula Hvar

După deja bunul nostru obicei, am plecat de acasă seara, imediat după cină, pentru a prinde cât mai multe ore de drum cu copiii dormind. Ca să le fie somnul mai lin și șoferilor munca mai ușoară, am decis să mergem cât mai mult posibil pe autostrăzi, deci am ales traseul prin Ungaria (Timișoara – Budapesta –  Zagreb – Split). Drumul până la Split durează cam 10 ore, iar de acolo se ia feribotul până la Stari Grad. Feribotul pleacă aproximativ o dată la 2 ore și jumătate, însă pentru a te îmbarca trebuie să fii acolo cu cel puțin jumătate de oră înainte (recomandabil e chiar cu o oră mai devreme).

Vacanta cu copiii la mare pe Hvar in Croatia - portul Split
Vacanta cu copiii la mare pe Hvar in Croatia – portul Split

Din Split pleacă multe feriboturi, atât curse interne cât și externe, deci portul este foarte aglomerat. Există însă destui îndrumători care să te ajute (unii sunt angajații companiei Jadrolinija, pe care îi recunoști după uniformă, iar pe ceilalți îi recunoști după lipsa uniformei și după faptul că se oferă să îți spele și parbrizul și apoi îți cer bani). Biletul pentru feribot se poate cumpăra și online, de pe site-ul companiei Jadrolinija. Tot acolo puteți să vă informați și despre prețuri.

Costul biletului feribot Split – Hvar

Noi am ales să îl cumpărăm din port și am plătit 435 kune (aproximativ 60 euro) pentru un autoturism, doi adulți și un copil peste 3 ani. Pentru că am fost darnici cu spălătorul de parbrize (care a ținut să precizeze că el e student, iar asta e doar a summer job) am aflat că putem lua bilet și de la casieria de curse internaționale, aflată un pic mai departe, însă dotată cu aer condiționat, toalete, sală de așteptare cu loc de joacă pentru copii, spre deosebire de chioșcul pentru bilete la cursele interne, unde se formase o coadă consistentă. Călătoria cu feribotul s-a desfășurat în condiții decente, cu aer condiționat, internet wireless gratuit, televizoare și banchete capitonate așezate în jurul unor mese.

Hotelul Lavanda din Stari Grad

Am coborât de pe feribot în portul din Stari Grad și ne-am căutat hotelul unde ne cumpărasem sejurul prin intermediul unei agenții de turism germane. Prima impresie despre hotelul Lavanda nu a fost prea grozavă. Clădirile din jurul parcării erau cam ofilite și nu ne inspirau nimic bun. Am găsit repede câte un loc de parcare și am pornit spre recepție. Ne-am mai liniștit când am ajuns la intrarea principală, aflată cu fața spre faleză, la câțiva zeci de metri de mare. De aici hotelul arăta totuși decent, chiar dacă era evident trecut de prima tinerețe. Deși mai erau două ore până la check-in, recepționera ne-a dat cheile camerelor de cum am ajuns.

Vacanta cu copiii la mare pe Hvar in Croatia - hotel Lavanda in camera
Vacanta cu copiii la mare pe Hvar in Croatia – hotel Lavanda in camera

Cum arata camera in hotelul Lavanda din Stari Grad

Camerele arătau exact ca în reclamă. Balconul era cu vedere la mare pe deasupra copacilor din fața hotelului (noroc că stăteam la ultimul etaj!). Aveam un pat matrimonial încăpător și un pat single care a înghesuit puțin situația, dar era indispensabil pentru noi. Mobilierul își arăta și el vârsta, însă camera era curată, iar curățenia a fost întreținută ireproșabil pe toată perioada șederii. Baia avea dimensiuni medii. Adică puteam să intrăm toți patru deodată în ea, unul în duș, altul la chiuvetă, un copil pe toaletă și altul lângă, pe oliță. Ne-a câștigat însă prin faptul că dușul avea o presiune foarte bună și canalizare impecabilă. Elemente esențiale când vii plin de nisip de la plajă. Ce ne-a lipsit era frigiderul, dar nu prea mult.

Vacanta cu copiii la mare pe Hvar in Croatia - hotel Lavanda in restaurant
Vacanta cu copiii la mare pe Hvar in Croatia – hotel Lavanda in restaurant

Cum a fost mancarea la restaurantul hotelului Lavanda din Stari Grad

Regimul de masă se numea la ei pensiune completă plus, adică trei mese în regim de bufet, cu băuturi disponibile de la dozator, sucuri, apă, bere și vin, plus cafele dimineața. Restaurantul aducea mai mult a sală de mese, cu câteva încercări timide de decor. Mâncarea, deși banală ca aspect, era foarte gustoasă și plină de arome interesante, în general urmând rețete din bucătăria dalmată și mediteraneană. Am apreciat îndeosebi varietatea de feluri de mâncare cu pește și fructe de mare, dar și salatele proaspete și cu ingrediente interesante. Plus faptul că erau mereu disponibile fructe. Bineînțeles că era și desert la toate mesele, prăjituri și budinci sau creme. După-amiaza se pare că serveau înghețată copiilor, însă ai noștri erau la program de somn și nu au primit niciodată.

Vacanta cu copiii la mare pe Hvar in Croatia - plaja din Stari Grad
Vacanta cu copiii la mare pe Hvar in Croatia – plaja din Stari Grad

Plajele din Stari Grad

Deși aproape de mare, plaja hotelului era doar un ponton betonat, de unde puteai intra în apă fie sărind, fie folosind o scară. Am poposit pe ponton doar într-o singură seară, iar băieții au făcut și o baie scurtă. La câteva sute de metri de mers pe jos pe faleză spre centrul orașului există o plajă cu pietre, cu intrare mai lină în apă. Aceasta este plaja principală din Stari Grad. La distanță aproximativ egală, dar în sens opus, era plaja hotelului vecin, Arkada, tot cu pietre la mal și cu umbră naturală de la pini. Din apropierea ei se putea lua taxi boat, adică niște bărci care aveau curse regulate până în port.

Vacanta cu copiii la mare pe Hvar in Croatia - hotel Lavanda
Vacanta cu copiii la mare pe Hvar in Croatia – hotel Lavanda

Mult mai potrivită pentru copii era terasa hotelului, cu cele două piscine ale ei: piscina pentru bebeluși și cea pentru întreaga familie. Cea din urmă, deși mai adâncă, avea apa mai caldă.  Șezlongurile și umbrelele erau gratuite în jurul piscinelor. Pe terasă exista un bar de unde se puteau cumpăra băuturi și gustări. În parcul din fața hotelului existau și un teren de mini-golf, un loc de joacă pentru copii în aer liber și unul acoperit, câteva mese de ping-pong și un teren pentru fotbal pe nisip. Toate disponibile gratuit pentru oaspeții hotelului.

Vacanta cu copiii la mare pe Hvar in Croatia - plajele cu nisip
Vacanta cu copiii la mare pe Hvar in Croatia – plajele cu nisip

Plajele cu nisip de pe insula Hvar

De cele mai multe ori nu am rămas în localitate, fiind în căutarea plajelor cu nisip și cu maluri line. Deși nici Croația în general și nici insula Hvar în particular nu sunt recunoscute sau căutate pentru acest gen de plaje, am reușit să găsim câteva și aici.

Vacanta cu copiii la mare pe Hvar in Croatia - plaja Grebisce
Vacanta cu copiii la mare pe Hvar in Croatia – plaja Grebisce

Plaja Grebišće Hvar Croatia

Plaja Grebišće, situată pe latura nordică a insulei, lângă localitatea Jelsa, este accesibilă doar prin campingul cu același nume. Se poate intra, contra cost, bineînțeles, și dacă nu ești cazat în camping. Plaja, deținătoare a unui Blue Flag din 2012, are nisip fin și intrare lină în apă, numai buna pentru o vacanta cu copiii la mare. Este de asemenea dotată cu toalete, dușuri, șezlonguri de închiriat, hidrobiciclete, loc de joacă pentru copii, teren de volei pe nisip, mese de tenis și restaurant.

Noi ne-am petrecut o zi întreagă acolo, cu pauză de prânz. Am montat un semi-cort pe plajă și am lăsat copiii să se joace în nisip sau să se bălăcească prin apă, care nu le trecea de brâu și era curată. Valurile erau aproape insesizabile toată ziua, așa că, ne-au luat prin surprindere seara când s-au întețit și au ajuns să spele plaja și să aducă pe uscat spumă de mare.

Vacanta cu copiii la mare pe Hvar in Croatia - plaja Mlaska
Vacanta cu copiii la mare pe Hvar in Croatia – plaja Mlaska

Plaja Mlaska Hvar Croatia

O altă plajă cu nisip, la fel accesibilă printr-un camping, este Mlaska. Se află într-un golf, în apropiere de portul pentru feriboturi al orașului Sućuraj. Noi am ajuns acolo în a doua jumătate a zilei, când soarele se pregătea de culcare. Micul golf care găzduiește plaja este orientat către vest. Soarele care se oglindea în apă în drumul său spre apus și nisipul gri deosebit de fin ofereau un peisaj cu reflexii metalice, care contrasta aproape ciudat cu senzația plăcută pe care o dădea apa călduță a mării.

Plajele cu pietriș de pe insula Hvar

Vacanta cu copiii la mare pe Hvar in Croatia - plaja Petarcica
Vacanta cu copiii la mare pe Hvar in Croatia – plaja Petarcica

Plaja Petarčica Zavala Hvar Croatia

Plaja Petarčica este aflată în apropierea localității Zavala, cel mai sudic punct al insulei. Se ajunge la plajă dinspre sat trecând pe o faleză îngustă de aproximativ 100 de metri,. De-a lungul ei se întind mini-golfulețe franjurate, unele formând chiar piscine naturale la malul mării. Petarčica este o plajă cu pietriș de culoare albă, fără dotări sau utilități, al cărei farmec este dat de apa cu reflexe turcoaz și de mica peșteră de sub pădurea de pini care o mărginește. Deși nu e în mod deosebit potrivită pentru copii, ai noștri s-au simțit bine aici, jucându-se cu pietricelele și lăsându-se mângâiați de valurile care spălau ritmic țărmul.

Vacanta cu copiii la mare pe Hvar in Croatia - plaja Dubovica
Vacanta cu copiii la mare pe Hvar in Croatia – plaja Dubovica

Plaja Dubovica Hvar Croatia

Plaja Dubovica, din golful izolat cu același nume de pe coasta sudică, poate fi accesată doar pe jos, coborând aproximativ 300 de metri pe o potecă pornind de la parcarea de pe marginea drumului ce unește Stari Grad de orașul Hvar. Coborârea nu e deosebit de dificilă nici pentru copii, iar priveliștea merită efortul. Dubovica este cea mai întinsă plajă cu pietriș de pe insula Hvar. Este o plajă liniștită, cu un singur restaurant și o vilă cu apartamente de închiriat. Deosebit de interesant este și peisajul subacvatic, deci amatorii de snorkeling nu se vor plictisi aici.

Vacanta cu copiii la mare pe Hvar in Croatia - plaja Dubovica
Vacanta cu copiii la mare pe Hvar in Croatia – plaja Dubovica

Alte plaje Hvar Croatia

Alte plaje mai răsărite, la care noi nu am ajuns: Milna, plajă cu nisip și pietriș, în apropiere de orașul Hvar; Palmižana, plajă aflată pe Insulele Pakleni, la care se ajunge cu taxi boat din Hvar Town. Aici există patru restaurante, dar și o galerie de artă și o grădină botanică. Ca o regulă care cred că merită menționată, din cauza curenților de aer și de apă care înconjoară insula, probabilitatea de a găsi plaje cu nisip sau cel puțin cu pietricele mai mici este mai mare pe latura ei nordică, pe când latura sudică are malurile cu golfuri mai mici și mai pietroase.

Orașele de pe insula Hvar

Vacanta cu copiii la mare pe Hvar in Croatia - Hvar Town si insulele Pakleni
Vacanta cu copiii la mare pe Hvar in Croatia – Hvar Town si insulele Pakleni

Hvar Town Croatia

Hvar Town, cel mai mare oraș de pe insulă, este aglomerat, cosmopolit și foarte viu, destinația preferată pentru yachturile de lux care ajung pe insula Hvar. Pentru familiile cu copii, însă, ar putea fi nepotrivit tocmai din aceste motive. Noi l-am vizitat prin învăluire. Mai întâi am urcat la fortăreața Napoleon, al doilea cel mai înalt loc de pe insulă (cel mai înalt nefiind accesibil decât cu autovehicule 4×4). De aici se poate vedea tot orașul, dar și insulele Pakleni. Apoi am coborât la fortăreața Spanjola, actualmente muzeu.

Vacanta cu copiii la mare pe Hvar in Croatia - Hvar Town
Vacanta cu copiii la mare pe Hvar in Croatia – Hvar Town

După care am ajuns pe faleză, care se întinde de la mica plajă (atât de mică încât unii oameni fac plajă pe faleză, poți efectiv să te împiedici de ei) până la portul pentru yachturi. De aici, se ajunge în piața centrală a orașului, Sfântul Ștefan, cea mai mare piață din Dalmația. Clădirile din jurul pieței au fost construite între secolele al XV-lea și al XVII-lea: Catedrala Sf. Ștefan, Palatul Guvernatorului, Palatul Episcopal, dar și fântâna din centrul pieței. Piața este și ea la fel de aglomerată cum era de așteptat, plină cu magazine, terase și restaurante.

Vacanta cu copiii la mare pe Hvar in Croatia - Stari Grad
Vacanta cu copiii la mare pe Hvar in Croatia – Stari Grad

Stari Grad Croatia

Stari Grad, orașul nostru gazdă, este mult mai relaxat. Așezat într-un golf mai retras, pe latura nordică a insulei, este parte din patrimoniul mondial UNESCO, împreună cu terenurile agricole fertile care au fost cultivate fără întrerupere din vremea stăpânirii grecești a insulei, dacă nu chiar dinainte. Faleza înconjoară golful și oferă plimbări la umbra pinilor,  dar și câteva mici magazine ale producatorilor locali de suveniruri hand made, lavandă și rozmarin în toate formele (ulei, săpunuri, creme, pernițe umplute cu flori uscate). O mică piață în centrul orașului oferă fructe și legume proaspete, dar și miere și alte produse apicole.

Vacanta cu copiii la mare pe Hvar in Croatia - restaurante in Stari Grad
Vacanta cu copiii la mare pe Hvar in Croatia – restaurante in Stari Grad

Restaurantele, terasele și cafenelele sunt îmbietoare, iar bucătăria dalmată este o interpretare proprie a bucătăriei mediteraneene și în special italiene. În puținele dăți când nu am mâncat la hotelul unde am fost cazați, am avut parte doar de surprize plăcute din partea restaurantelor din Stari Grad. În prima zi am mâncat la restaurantul Jerolim, chiar pe plajă, pește, fructe de mare, paste și o pizza care s-a dovedit prea multă, toate spectaculoase. În altă zi am mâncat doar desertul, un semifreddo delicios cu nuci și miere, făcut de casă la restaurantul Jurin Podrum (în traducere înseamnă Pivnița lui Jura), unul din cele mai vechi restaurante din regiune.

Vacanta cu copiii la mare pe Hvar in Croatia - cladiri in Stari Grad
Vacanta cu copiii la mare pe Hvar in Croatia – cladiri in Stari Grad

Orașul în sine este plin de istorie, pe care o povestesc clădirile din piatră din centrul vechi al orașului, ruinele romane sau grecești, bisericile și capelele, palatele renascentiste și chiar și o veche moară de vânt.

Vacanta cu copiii la mare pe Hvar in Croatia - Jelsa
Vacanta cu copiii la mare pe Hvar in Croatia – Jelsa

Jelsa Croatia

Jelsa este un orășel aflat în mijlocul coastei nordice a insulei Hvar, pe care noi l-am perceput ca pe o surioară mai mică a lui Stari Grad, cu care seamănă destul de mult. Este și el un oraș turistic, însă unul din principalele motive pentru care am vizitat Jelsa au fost vinurile locului, din care am ținut neapărat să ducem și acasă.

Insula Hvar pentru familiile cu copii - Sucuraj
Insula Hvar pentru familiile cu copii – Sucuraj

Sućuraj Croatia

Sućuraj (numele se pare că provine din italianul San Giorgio) este orașul cel mai estic al insulei. Unul din cele mai însorite și calde locuri de pe insula deja campioană la aceste categorii, este al doilea punct de conexiune al insulei cu continentul prin feribot.

Insula Hvar pentru familiile cu copii - drumul principal al insulei
Insula Hvar pentru familiile cu copii – drumul principal al insulei

Drumul de la un capăt la altul al insulei (din Hvar Town și până în Sucuraj) este o linie aproape dreaptă prin mijlocul ei, mai mult decât decent întreținut și semnalizat. Satele de pe drum sunt surse bune de aprovizionare cu produse tradiționale: ulei de măsline, lavandă, miere, băuturi alcoolice spirtoase sau vin (în special Prošek, un vin dulce specific Dalmației). Dacă ajungeți înainte de recoltarea lavandei, în lunile iunie sau iulie, priveliștea pe care o oferă dealurile pline de flori violet este spectaculoasă. Noi am fost acolo la sfârșitul lui august, deci am văzut doar măslinii cu rodul încă necopt. În depărtare vedeam țărmul insulei, al continentului și al insulei Brac care se interpunea uneori.

Insula Hvar pentru familiile cu copii - insula Hvar
Insula Hvar pentru familiile cu copii – insula Hvar

Să trag o concluzie despre vacanta pe Hvar pentru familiile cu copii? V-o recomand, deoarece există multe locuri liniștite unde să vă deconectați și să luați o pauză de la stressul de zi cu zi. Există, bineînțeles, și locuri mai animate, potrivite adulților, pe care probabil le veți contempla în trecere, făcând o notă mentală să le revedeți după câțiva ani, când veți reveni pe insula Hvar. Pentru că sunt sigură că veți dori să reveniți.

Sabina scrie articole interesante despre beneficiile trambulinelor pe blogul magazinului online ExercitiiFitness.ro. In cadrul magazinului online al siteul puteți cumpara trambuline copii la prețuri foarte mici.

Ti-a placut acest articol? Lasa un mesaj!

Related posts

Leave a Comment